< Tilbage

Tilbud til medlemmer af Dansk Varmblod03-02-2020 - 08:22

I kan komme og høre om Hoppens betydning for føllets temperament og indlæring ved repræsentantskabsmødet på Hotel Legoland lørdag den 8. februar.

Hoppens betydning for føllets temperament og indlæring

Janne Winther Christensen, Aarhus Universitet

 

Alt fra professionelle avlere til helt almindelige hyggeryttere følger med, når de unge hingste præsenteres i Herning. Der er uden tvivl stor fokus på hingsten i hesteavlen, mens hoppens betydning ofte er blevet overset. Særligt når det handler om føllets temperament, er der imidlertid meget der tyder på, at hoppen kan have langt større betydning end hingsten. Der er bred forskningsdokumentation fra andre arter, som viser, at moderen har stor indflydelse på bl.a. afkommets indlæringsevne, stressfølsomhed og frygtreaktioner. Hos heste er hingstens indflydelse begrænset til genetiske effekter, mens hoppen – udover genetiske effekter – også påvirker føllets udvikling både under drægtigheden, gennem mælken og den tætte kontakt indtil fravænning.

Gennem drægtigheden påvirker moderens hormoner udviklingen af afkommets hjerne, og særligt stresshormoner har vist sig at medføre varige ændringer i afkommets adfærd og fysiologiske reaktioner. Hos sociale arter kan social isolation og social ustabilitet under drægtigheden f.eks. øge afkommets frygtreaktioner. Efter fødslen påvirker moderen afkommet gennem hendes adfærd, og det er dokumenteret, at omsorgsfulde mødre øger afkommets indlæringsevne og reducerer stressfølsomhed. Disse effekter illustrerer, hvordan temperament udvikles i et komplekst samspil mellem gener og miljø.

 

Nyere undersøgelser med heste viser endvidere, at hoppen også påvirker føllet gennem hendes måde at reagere på i forskellige situationer, f.eks. over for mennesker. Dermed vil føllet være tilbøjelige til at reagere på samme måde i lignende situationer – hvilket ikke blot er en genetisk effekt, da hoppen også videregiver reaktioner, som den er trænet til at vise.

 

Avlere opfordres dermed til at være opmærksomme på den store betydning af hoppen for føllets udvikling. Stress bør minimeres under drægtigheden, og hopper med gode moderegenskaber bør prioriteres hvor muligt, f.eks. når der skal vælges rugehopper. Desuden bør man være opmærksom på, at føl kan være tilbøjelige til at ’kopiere’ hoppens adfærd i de situationer, de oplever sammen.  

< Tilbage

Præsenteres af

Bliv sponsor

Firma info

Følg os på Facebook Følg os på Facebook
Bliv medlem