Frivillig FFS test

FFS hed tidligere Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS). Men efter man nu kan føre det tilbage til fuldblodsavlen, er ”W” slettet. Fragile Foal Syndrome (FFS) er en arvelig bindevævsdefekt, hvor de syge føl fødes med meget skrøbelig hud og bløde sener/ledbånd, og derfor må aflives. Hvis både far og mor er bærer af gendefekten, er der 25% risiko for at få et sygt føl og en sådan kombination må derfor frarådes.

Læs mere om FFS HER 

FFS-regler for Dansk Varmblod

Fra 2019 skal alle hingste, der tilmeldes kåring og hingstelisten, være testet for FFS. Evt. bærer-status vil ingen indflydelse få på kåringsstatus, men vil være en supplerende oplysning til hoppeejerne.
Alle auktionsheste, undtagen vallakker, skal fremover være testet for FFS, og status oplyses i forbindelse med auktionen.
På hopper og føl er det frivilligt, om ejer ønsker at teste dem. Der opfordres naturligvis til at få testet avlsdyrene.
Testresultatet, hvor hår-/blodprøven skal være udtaget af en dyrlæge eller en af SEGES’ mærkere, kan indsendes til SEGES, der så noterer bærer-status i Hestedatabasen.
Såfremt både far og mor er noteret FFS-fri i Hestedatabasen, vil føllet også automatisk bliver registreret som FFS-fri uden gentest – og man sparer dermed udgifter til en gentest.
 

DNA Laboratoriet for Heste kan også lave test for andre arvelige lidelser, så som Cerebellar Abiotrophy (CA) og Severe Combined Immune Deficiency (SCID). Se info fra DNA Laboratoriet HER


Både CA og SCID findes hos arabere og krydsninger med arabere, og nedarves på samme måde som FFS. Da arabere kun benyttes i meget begrænset omfang i Dansk Varmblod, er test for CA og SCID ikke umiddelbart relevant og derfor heller ikke noget krav i Dansk Varmblod.

Cerebellar Abiotrofi (CA) er en medfødt lidelse, der angriber hestens cerebellum. Symptomerne bliver tydelige i løbet af de første uger eller måneder.
Symptomerne omfatter ataksi, manglende balance, hovedrysten, hyper-lydhørhed og stiv gangart. Hestene bliver aldrig anvendelige som rideheste og bliver ofte aflivet grundet risiko for selvtraumer, og fordi de er farlige at håndtere.

Severe Combined Immune Deficiency (SCID) bevirker, at føllene fødes med svækket immunsystem. SCID føllene er derfor meget modtagelige overfor virus, bakterier, svampe m.v., som de ikke kan overvinde. SCID kan ikke behandles og føllene dør eller må aflives indenfor de første 6 måneder.

 

Hold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram