Regler for fremstilling ved forbesigtigelse 

Hingste, der er registreret i Dansk Varmblod, og hingste, der ikke er kåret i et anerkendt avlsforbund (se § 2, stk. 2) skal fremstilles til forbesigtigelse. Dette kan tidligst ske i efteråret, hvor hingsten er 2½ år. Hingste må fremstilles med sko. Hingste, der ikke opfylder de afstamningsmæssige krav, kan ikke fremstilles til forbesigtigelse. Til forbesigtigelse skal hingsten tilmeldes til dressur- eller springbetonet bedømmelse. Til dressurbetonet bedømmelse skal hingsten vises løs og til springbetonet bedømmelse skal hingsten vises i løsspringning. Udvalgte hingste vises endvidere på fast bund og efter følgende i longe. Ved forbesigtigelsen kan hingsten opnå tilladelse til fremstilling med henblik på kåring (jvf. stk. 3), eller den kan afvises. Der stilles højere kvalitetskrav til hingste, der ikke er registreret i Dansk Varmblod for at blive udtaget til kåring.



Afstamningskrav

Når hingsten meldes til forbesigtigelse, tjekkes det, om afstamningen opfylder reglerne for kåring af hingste. Hingste kan kun fremstilles såfremt de afstamningsmæssige krav opfyldes. Vær her specielt opmærksom på følgende:


1) For at en afstamning kan godkendes kræves mindst kåring i 4 fulde led fra Dansk Varmblod eller et tilsvarende anerkendt ridehesteavlsforbund (specifikt anført i reglerne for kåring af hingste § 1, stk. 3.)

2) Fra og med 2004 skal hingstens mor og mormor være kåret i DH eller DS. Dog kan mormor være en F3 hoppe, hvis den har karakterer til min. DS



DNA

I 2016 blev der indført obligatorisk verificering af afstamningen via DNA kontrol på alle føl registreret i Dansk Varmblod. 2½ års DV registrerede hingste, der i år fremstilles til forbesigtigelse er således DNA kontrolleretr. Ejere af hingste registreret i andre forbund, skal vedlægge hingstens DNA-profil, sammen med tilmeldingen til forbesigtigelsen. Vær særlig opmærksom på at nogle udenlandske forbund kun kontrollerer at faderen. I Danmark skal afkommet være afstamningskontrolleret op i mod både far og mor. På de tyske profiler fremgår verificeringen af afstamningen endvidere ikke. Her skal man bede om selve afstamningskontrollen, som skal vedlægges sammen med hingstens DNA-profil.



Avlshingste skal være fri for arvelige defekter:

Bliver hingsten udtaget til Hingstekåringen i Herning, skal man være opmærksom på, at den skal kunne godkendes veterinært samt være fri for arvelige defekter for at kunne opnå kåring.

Det, der især undersøges ved varmblodshingstene, er arvelige sygdomme i kønsorganerne såsom drejede testikler, klaphingst, arvelige sygdomme i åndedrætsorganerne såsom strubepibning, adfærdsforstyrrelser såsom væver eller krybbebidning samt arvelige sygdomme i lemmerne såsom OCD.

Bemærk, at de arvelige defekter ikke nødvendigvis har sammenhæng til den røntgenlogiske gruppeinddeling. For eksempel kan røntgenbilleder godt kategoriseres i gruppe 2, selvom en hingst har OCD. Det kan forekomme i tilfælde, hvor der sidder en lille mus uden betydning for hestens holdbarhed. Men kåringsmæssigt har det stor betydning, da arvelighedsgraden er den samme, uanset musens størrelse.

Såfremt der påvises arvelige defekter skal hingsten have ekstraordinære gode egenskaber i forhold til avlsmålet for at komme i betragtning kåringsmæssigt.


Seges | Heste har udgivet et lille hæfte, der indeholder en oversigt og en kort beskrivelse af forskellige arvelige defekter. Hæftet ”Sygdomme af betydning for avlsvurdering af hingste” kan bestilles ved henvendelse til Seges | Heste på Agro Food Park 15, Skejby, 8200 Århus N


FFS

Fragile Foal Syndrome (FFS) er en arvelig bindevævsdefekt. De syge føl fødes med en meget skrøbelig hud og meget bløde sener og ledbånd. Føllet dør eller må aflives efter foling. Defekten kan opstå, hvis både far og mor er bærer af FFS-genet, hvorfor en sådan kombination bør undgås.


Sammen med tilmeldingen til hingstekåringen skal der foreligge en obligatorisk test for FFS. Evt. bærer-status vil ingen indflydelse få på kåringen af hingsten, men det vil blive offentliggjort i forbindelse med karakteristikken, således at hoppeejerne selv kan beslutte, om de vil bruge hingsten.


Alle hingste, der tilmeldes hingstelisten, skal være testet for FFS og bærer-status oplyses på hingstelisten. Hingsten kan ikke tilmeldes, før FFS-status er kendt.


Generelt gælder det, at DNA-materialet til FFS-testen skal være udtaget af en dyrlæge eller én af SEGES mærkere. Prøveresultatet sendes til Dansk Varmblods sekretariat eller direkte til SEGES ved stambogsfører Maiken Holm, e-mail: mkh@seges.dk. Her vil FFS-status (”fri” eller ”bærer”) blive noteret i Hestedatabasen. I kan allerede nu indsende prøveresultat på de hingste, som er blevet testet.

Hold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram