Hvordan får man en opdrættermedalje?

På Dansk Varmblods Repræsentantskabsmøde uddeles opdrættermedaljer til dygtige avlere. De medaljer har avlerne opnået, hvis de har fået udtaget en hoppe til KRAFFT Eliteskue, hvor hun er tildelt medalje – og hvordan opnår man den hæder?

 

Hvert år bliver et antal avlere hædret på Dansk Varmblods Repræsentantskabsmøde. Det er her de modtager det synlige bevis på, at de det foregående år har opdrættet en hoppe, eller en hingst, som er blevet udmærket med en opdrættermedalje i guld, sølv eller bronze.

For hoppernes vedkommende sker dette i forbindelse med KRAFFT Eliteskue, som i år finder sted den 2. – 3. september på Vilhelmsborg. Hopperne udtages af dommerne ved sadelkåringer og 1-dags afprøvninger på stationsafprøvninger og i forbindelse med Egnethedstesten. Kravet er, at hoppen bliver kåret i højeste kåringsklasse, DH og aflægger en bestået rideprøve (RDH).

 3-års samt 4-års og ældre hopper

Hopperne inddeles i hold ved Eliteskuet. Hold I er hopper, der er kåret i RDH, og som udtages til Elitehoppeskuet. Hoppen har ret til at stille én gang; enten samme år eller det næstfølgende år. Hvis hoppen er udtaget efter Eliteskuet, gælder udtagelsen kun til det følgende år. Holdet deles i 2 grupper:

Gruppe A: Nykårede 3-års hopper.

Gruppe B: Nykårede 4-års og ældre hopper.

 Ældre hopper med resultater i sport

Det er også muligt at fremstille tidligere kårede hopper i Dansk Hovedstambog, inklusiv *RDH (bedømmelse ved 1-dommer kåring), og som ikke tidligere har fået tildelt medalje. De hopper samles i Hold II. Her er der nogle grundlæggende krav til præstation, en af følgende muligheder skal være opfyldt: 

  • Hoppen har som 3-årig aflagt en bestået stationsafprøvning, 1-dagsafprøvning eller sadelkåring, eller som 4-årig eller ældre bestået en 1-dagsafprøvning, sadelkåring eller egnethedstest. 
  • Hoppen skal ved ridekonkurrencer under DRF have kvalificeret sig som A-hest.
  • Hoppen er placeret som 4 - 5 eller 6 års ved DRF´s championatsfinale, og/eller ved Dansk Varmblods Unghestechampionat og/eller deltaget ved UVM.

 Årets bedste dressur- og årets bedste springhoppe udpeges blandt hopper fra hold I og II. Bedømmelsen foretages af kåringskommissionen i hhv. dressur eller springning.

Vicky Nortvig fra Dansk Varmblods Avlsledelse for dressur. Foto: Ridehesten

 Dommerne sætter medaljekarat

Det er dommerne ved sadelkåringer og 1-dags afprøvninger på stationsafprøvninger og i forbindelse med Egnethedstesten som udpeger medaljeaspiranterne til at deltage ved KRAFFT Eliteskue. På eliteskuet skal de springbetonede hopper vises i løsspringning, mens de dressurbetonede hopper vises under rytter eller løse i hallen.

Vicky Nortvig fra Avlsledelsen for dressur fortæller om bedømmelsen: ”Medaljekaraten afgøres af, hvor tæt hoppen er på avlsmålet.”

Vurderingen af hoppen er en helhedsvurdering, hvor både eksteriør, funktionalitet og ridelighed indgår.

”Den perfekte hest findes ikke, men for at få medalje, skal hoppen være så tæt på avlsmålet som muligt,” fortsætter Vicky Nortvig, og hun uddyber: ”Vi kan have en hoppe med det helt perfekte eksteriør, eller en hoppe, som er meget funktionel, og så kan vi godt gå lidt på kompromis med eksteriøret. Det er en subjektiv vurdering.”

Det er ikke sådan, at der er krav om, at hoppen skal have 10 i helhed for at få en guldmedalje, selvom det sædvanligvis er tilfældet, der er dog et grundlæggende krav til helhedskarakteren for medaljehopper, for hoppen skal have en så høj kvalitet, at hun får 9 i helhed, forklarer Vicky Nortvig.

 

Hoppekåringer i Dansk Varmblod

De første hoppekåringer og stationsafprøvninger finder sted i juni måned. Se kalenderen og informationer om hoppekåringerne her på sitet: Hvad er en hoppekåring? og Tilmelding til hoppekåring

Dansk Varmblod er et krydsningsforbund, som blander nogle af Europas bedste blodlinier. For at sikre at avlen bevæger sig i den ønskede retning i henhold til avlsmålet, skal både hopper og hingste være kåret i Dansk Varmblod, før afkommet kan registreres. Dette gælder også for importerede hopper kåret i udenlandske forbund, idet avlsmålene ikke er ens.

Derfor skal hopperne gennem et kåringsforløb, inden de indgår i avlen, eller det år, hvor de står med et føl ved siden. Kåringen af hoppen giver også avleren/ejeren nogle værdifulde informationer om hoppens eksteriør. Og hvordan den præstere under saddel, hvis man vælger en kåringsform, der kombinerer eksteriørkåring med en afprøvning. 

Der er ikke noget krav om, man skal være medlem for at registrere et føl i Dansk Varmblod, men man skal være medlem for at fremstille en hoppe til kåring.

I magasinet Ridehestens maj-nummer fra i år kan man læse en artikel om de forskellige muligheder for kåring af hopper, Dansk Varmblod tilbyder sine medlemmer.

 

Dansk Varmblods Avlsmål

En ædel, højtstillet og smidig ridehest med god ridelighed og sundhed. Den har præstationsformåen i enten springning eller dressur til at begå sig på internationalt niveau.

Typebeskrivelse: En storrammet, harmonisk ridehest på ca. 1.65-1.70 cm i stangmål. Den har en passende andel forædlerblod (XX, OX, Shagya-araber eller Anglo-araber), for at opnå en præstationsberedt, modig og energisk hest. Den er omgængelig og samarbejdsvillig, og besidder en god indlæringsevne.

Hovedet er udtryksfuldt med store øjne, der giver mulighed for et bredt synsfelt. Den har middellang nakke og god plads mellem ganascherne, der sikrer en god forening med en passende lang, velansat og velformet hals.

Skulderen er lang og skrå og den har velmarkeret, lang manke, der muliggør optimal sadelplacering. God albuefrihed, der giver mulighed for uhindret fremføring af forbenet. Middellang ryg. Oval ribbenshvælvning, der muliggør en optimal schenkelplacering. God ribbenslængde, der giver plads til lunger og andre indre organer.

Muskuløst og smidigt lændeparti. Langt, muskuløst og velformet kryds. En velansat hale og korrekt haleføring. Muskuløs underarm samt bred og dyb lårmuskulatur.

Stærke, tørre og velstillede lemmer med passende vinkler i has og koder. Velmarkerede led med jævne overgange. Korte og flade piber. Middellange koder. Velformede hove med god hornkvalitet.

Der lægges vægt på god holdbarhed, og at avlsdyrene har et tydeligt kønspræg, høj reproduktionsevne samt er fri for arvelige defekter.

Funktionbeskrivelse:

Dressurhesten: En hest med passende stor indundergriben og bæring samt en god knæ- og haseaktion og en smidig, funktionel overlinie. Skridten er smidig, rummelig og taktfast. Traven er elastisk, taktfast og med god bæring. Galoppen er rummelig og taktfast med god bæring og balance. Endvidere lægges der stor vægt på god ridelighed, gålyst og mod.

Springhesten: En kraftfuld og smidig springning med stor kapacitet og god teknik. Der ønskes en balanceret, smidig, jordvindende og regulerbar galop. Endvidere lægges der vægt på naturlig forsigtighed, stort mod, overblik og god ridelighed.


Hold i dag

News

Sponsors

Instagram