Hvordan forberedes hoppen til stationsafprøvning ?

Til stationsafprøvning klargøres og kåres hoppen i de samme omgivelser. Afprøvningen er derfor mere skånsomt for den unge hoppe, da hun behøver mindre ridning i forhold til de 2-3 måneder, som en sadelkåring normalt kræver for, at hoppen kan være styrbar i nye omgivelser. Det er samtidig ofte den billigste løsning på at få rideafprøvet hoppen, hvilket er en forudsætning for at kunne blive udtaget til Eliteskuet.

Hvordan forberedes hoppen bedst til stationsafprøvning?

3 års og ældre hopper være redet min. en måned før indsyningen til stationsafprøvning. Tidligere behøvede 3 års hopper ikke at være ryttervant. Men erfaringerne har vist, at det kan være svært for flere af de utilredne hopper at honorere kravene. I løbet af stationsafprøvningen rides hopperne ca. 20 - 25 gange.. Hvis de ikke er optimalt klargjorte kræver det typisk længere tid at gøre dem ridbare. Det kan også være, at hoppen bliver forkølet og må stå et par dage. For at klare afprøvningen kræver det, at hoppen er velforberedt og vant til at bære rytter. Desuden skal den gennem længere tid have været longeret med sadel, trense og indspændingstøjler. Både for at hoppen har lært at lægge sig ned og frem til biddet. Men også for at opbygge en rimelig kondition, så hoppen har overskud til at klare træningen og alle de nye indtryk.

Stiller hopper i springdisciplinen, er det en fordel, hvis hoppen også har prøvet at løsspringe et par gange inden indsyningen. Man kan starte med at lægge bomme på jorden og derefter gradvis sætte dem op til små kryds. Det er også en god idé at sætte en spand med foder midt på kortsiden efter afløbet, så hoppen lærer at forbinde træningen med noget positivt. Men stil ikke spanden for tæt på springene. Hoppen skal nemlig lære at fortsætte i galop, og må ikke stoppe op umiddelbart efter springene. Til stationsafprøvningen løsspringes hoppen en gang i ugen, dvs. i alt ca. 4-5 gange. Det er derfor vigtigt, at den grundlæggende tillid til løsspringningen allerede er opbygget ved indsyningen.

Hvis man ikke selv har mulighed for at lave disse forberedelser, er det også muligt at lave en aftale med træningslederen om, at hoppen komme ind en måneds tid før indsyningen.

Husk tænder og huld

Det er meget vigtigt, at hoppen 2-3 uger inden indsyningen får tjekket tænder. Ofte opleves desværre mundproblemer hos stationsafprøvningshopperne, hvilket som regel skyldes tandproblemer. Hvis tænderne skal ordnes undervejs i forløbet og hoppen herefter skal have et par fridag, kan det være svært at få den klar til afslutningen.

Det er også vigtigt, at hoppen er i optimal foderstand, dvs. hverken for tyk eller tynd. Er hoppen for tynd, vil den ofte tabe sig yderligere i forløbet, når træningen intensiveres. Sådan en hest risikerer let at blive øm, da den ikke har noget at bygge muskler af. Endvidere giver det heller ikke det optimale indtryk af hoppen, når dommerne skal bedømme eksteriøret.

Hvis hoppen indsynes i sommerperioden, er det vigtigt, at den ikke kommer direkte fra græs. Den skal ca. 1 måned før indsyningen tildeles lidt kraftfoder, både for at opbygge huld og kondition, men også for at undgå kolik ved et pludselig foderskrifte fra græs til kraftfoder.
Hold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram