Vejledning i mønstring
- Hvordan mønstrer man en hoppe til kåring?

Eksteriørkåringen består af følgende elementer:

  1. Måling (måleseddel udleveres og afleveres til indkalder på fast bund)
  2. Mønstring på fast bund
  3. Hopperne vises enkeltvis løse i ridehus, hvor skridt, trav og galop bedømmes
  4. Hoppen fanges, opstilles og dommerne oplyser karakteristik og kåringsgrad

Mønstring på fast bund

  • Der traves ind mod dommerne
  • Hoppen opstilles med side mod dommerne
  • Efter besked fra dommerne skridtes ca. 20-30 meter, og man vender retur til dommerne og stiller hoppen op med siden til dem igen.
  • Herefter traves ud.

Hoppen skal vises i trense med katalognummer påsat på begge sider af trensen. Tøjlerne skal være nedtaget og samlet i højre hånd. Fatningen i tøjlerne bør være ca. 30-40 cm. fra biddet.

Mønstreren går/løber på venstre side af hesten ud for dens forben og højre hånd frem mod hoppens hoved. Mønstreren må aldrig hænge i tøjlerne, da hesten skal have fuld frihed til at finde naturlig balance og form. Frihed er afgørende for at få hestens naturlige rene gangarter frem. Træn derfor hesten i mønstring med let tøjle og følsom hånd.

Hoppen skal være i god kondition og velsoigneret. For de hopper, der fremstilles til kåring, gælder det at hopperne skal være i passende huld, og de skal ikke mindst være rengående. Hopper der har fået en kronisk skade, og dermed ikke kan fremstilles haltfri på kåringspladsen, bør i stedet bedømmes ved en hjemmekåring eller en 1-dommer kåring.

Læs en uddybende artikel vedr. mønstring her: Sådan mønstrer man til DVs arrangementer

Mønstreren skal være passende påklædt, normalt i “hvidt og rødt” og kan. evt. føre ridepisk i venstre hånd. Det er blevet god tone at mønstre med ridehjelm f.eks. ved hoppekåringerne og ved følskuerne, men det er naturligvis valgfrit og op til mønstreren selv.

Ved forbesigtigelse og Hingstekåringen i Herning er det obligatorisk, at mønstreren og alle hjæpere på banen bærer ridehjelm.

Mangler du det rette tøj at mønstre i eller et hvidt sadelunderlag med Kronen og Bølgen på? Så tjek DV's netshop her.

Mønstringskurser
Både Ung i DV og nogle af regionerne tilbyder af og til kurser i at mønstre heste.

Har du brug for hjælp til at mønstre din hoppe eller både hoppe og føl til kåring eller følskue, så er Ung i DV'erne særdeles gode. Ring til en fra Ung i DV's forretningsudvalg og forhør dig om, hvem der kan hjælpe dig for et symbolsk beløb.
Hold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram