Hvad er Dansk Varmblod


I 1962 stiftede det man kaldte Dansk Sportsheste Avlsforbund, som var den første avlsforening for moderne ridehesteavl i Danmark. I slutningen af 70´erne valgte man at lægge Dansk Sportsheste Avlsforbund og Danmarks Lette Hesteavl sammen og i 1980 blev man enige om sammenslutningens navn, Dansk Varmblod.

I 1962 da man startede hovedstambogen, blev der optaget 150 hopper. Heraf var kun 22 danskfødte, hovedsagligt oldenborgafstamning. 108 af hopperne var af tysk afstamning. Man førte ikke på det tidspunkt noget register over rideresultater, man hæftede sig ved dem der gjorde det internationalt. Dengang kendte alle navnet Lis Hartel og hesten Jubilee som var et af datidens flagskibe for Dansk Varmblod.

Logoet Kronen og bølgen blev tegnet af I. C. Christensen i 1963. Kronen står for kongeriet mens bølgen kendetegner havene omkring det.

 

I 1979 afholdt Dansk Varmblod den første hingstekåring i Næstved i januar  måned i strid snestorm.

Alle husker også året 1983 hvor Anne Grethe Tørnblad (Jensen) og den  danske varmblodshest Marzog vandt europamesterskaberne i dressur i  Aachen og det dansk landshold fik en flot sølvmedalje. Dette bragte danske  opdrættere ind på andenpladsen som dressurheste opdrættere i verden.

I 1986 blev hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte protekter for  Dansk Varmblod, og i den anledning overrakte Dansk Varmblods formand    Ole Holm forbundets fødselsdagsgave til Prinsessen, nemlig  varmblodshoppen Øxenholm Pamina efter Sandro, som stadig er at finde i  afstamningen på de fleste af Prinsessens heste.

 

 

 

Dansk Varmblods nuværende formand Jan Pedersen blev valgt i 1994, mens han i 1999 blev valgt som formand for WBFSH. WBFSH står for World Breeding Federation for Sport Horses, og er en verdensomspændende organisation af avlsforbund.

Dansk Varmblod startede 1998 at udnævne årets hingst ved de årlige hingstekåringer.

I 1999 blev Marzog udnævnt af en international dressurdommerkomite som århundredets dressur hest.

På springsiden har Dansk Varmblod også gjort sig gældende.
I 1997 vandt springhingsten Lucky Light Sire of the World konkurrencen på Zangersheide, og da hingsten Lando DH 430 vandt sølv ved de olympiske lege i Sydney år 2000, blev det bemærket verden over. Ved OL i Sydney var Dansk Varmblod repræsenteret med i alt 10 heste, fordelt på 9 forskellige deltagerlande.

I 2006 kom Blue Hors Matine og Andreas Helgstrand på alles læber, da de vandt sølv ved verdensmesterskaberne i Aachen. Deres kür- ridt er vist mere end 10 mio gange på youtube.

2008 ved verdensmesterskaberne for unge heste i Verden fik den smukke guldmedaljehoppe Polka Hit Nexen sølv for 6 års heste

Igen i 2009 var Dansk Varmblod med helt fremme. Ved verdensmesterskaberne for ungheste, vandt Hønnerups Driver guld for 5 års hestene, mens Uno Donna Unique fik en flot sølvmedalje.

I 2010 vandt Andreas Helgstrand og guldmedaljehoppen Uno Donna Unique guld ved verdensmesterskaberne i 6 års klassen.

2010 var også året hvor danske Mistral Højris redet af Laura Bechtolsheimer fra England blev nr. 2 ved verdensmesterskaberne i dressur i USA.

 
I 2014 blev det igen til en guldmedalje ved verdensmesterskaberne i Verden, da den kårede hingst Sezuan vandt for 5 års heste.

I 2015 gentog Sezuan successen med en guldmedalje for 6 års heste ved  verdensmesterskaberne i Verden. Samme år skrev de to helsøstre Fiontini  og Fiontina historie ved at vinde henholdsvis guld og sølv for 5 års heste.

I 2016 vandt Fiontini guld for 6 års heste ved VM i Ermelo, mens Sezuan  sikrede VM titlen for 7 års heste, verdensmester for 3. år i træk.

I 2017 fik Dansk Varmblod endnu en tredobbelt verdensmester, idet Fiontini  endnu engang vandt guld for 7 års heste ved VM i Ermelo.

2018: App lanceres til direkte indtastning af lineær registrering på kåringspladsen. En-dommer kåring indføres.

2019: Der indføres obligatoriske WFFS-test på alle hingste til kåring samt i forbindelse med tilmelding til hingstelisten.

2020: Forbundets sjette avlsplan (2020-2030) lanceres. Testrytterdelen undgår af sadelkåring og stationsafprøvning. Rideresultater ændres fra et vægtet system til et simpelt gns. af karakterene. Oprangeringen ved hoppekåring og 2-års bedømmelse udgår, og i stedet udtages de bedste til en finale. Eliteskuet afholdes ikke pga. Covid-19.

2021: Forbesigtigelse og hingstekåring afvikles, som hjemmebesigtigelse på grund af Covid-19. Der laves for første gang linær registrering på hingste. Landos og Matinés vandrestatuette tildeles for første gang Årets Ældre Spring- og Dressurhoppe. 

Nyheder

Sponsorer