Knap 500 til temaaften hos Absolute Horses

Projekt Dansk Springhesteavl samlede tirsdag aften godt 420 avlere og ryttere til en lærerig og informativ aften om springheste avl og springheste i sport godt suppleret af hele teamet hos Absolute Horses

 Der var samlet knap 500 tilskuere fra store dele af landet til en aften, hvor springsport og -avl var i fokus. Foto: Ridehesten.com

 

Dansk Springhesteavl er tænkt som et fællesskab og en tænketank til udvikling af dansk springhesteavl og -sport. Som et led i den igangværende proces, som styres af Springudvalget i Dansk Varmblod samledes ca. 420 interesserede til en aften med fuld fokus på springning hos Absolute Horses i Sommersted.

Christian Schou bød velkommen og fortalte at de har glædet sig meget til denne aften. Absolute Horses er en springstald med ialt 196 hesten, hvor de 60 af dem står hos Absolute Horses, og de har heste placeret hos dygtige ryttere i ind og udland. - Vi vil gerne sporten, og der er vi heldig, at vi har Andreas, og vi er meget stolte og ydmyg over, hvor godt det går Andreas internationalt, og der ligger et stort arbejde bag af hele teamet, understregede han.

 Andreas Schou dyrlæge Jonas Nørgaard fra Højgaard Hestehospital, Flemming Schultz (moderator), Bo K. Møller (DV's Avlsledelse) og Christian Schou. Foto: RIdehesten.com

Jonas Nørgaard fra Højgaard Hestehospital har bakket op omkring arrangementet. Han er medlem af Dansk Varmblod, og han glæder sig meget over så mange er mødt frem til den første i en række af flere planlagte arrangementer med fokus på projektet Dansk Springhesteavl.

Jo bedre faglig sparring vi kan give, jo bedre bliver det for alle, understregede han. Og han mindede om at det blev til medaljer både for hold og individuelt ved Studbook Trophy i Valkensward.

 Andreas og Christian Schou viste en perlerække af unge springheste, og så fik vi set Andreas Schous nuværende topheste I Know, Darc de Lux og Billy Matador "helt uden tøj på" som en optakt til en god og informativ aften. Andreas Schou fortale om de tre internationale topheste, hvorefter Bo K. Møller fra Dansk Varmblods Avlsledelse for springning satte ord på hestenes eksteriør (type/bygning).

 OL-hesten Darc de Lux, helt uden "tøj" på. Foto: Ridehesten.com

Man skal give sig tid, også med de unge

Springtræningen åbnede med tre 5-års heste Chaclouthago e. Chaccoon Blue/Taloubet Z redet af Martin Neergaard samt Matilda Navren på Baloubet Olympic e. Baloubet du Rouet/Coronado samt Maia Bjørnkjær på Conti Petula e. Continental Blue/Quilot.

Christian fortalte, at de giver sig god tid med de unge heste, og laver meget bomarbejde, som at trave over bomme på jorden eller spring små a'tempo spring. De har ikke en holdning til, at hestene skal gå bestemte højder alt efter, hvor gamle de er, men det er deres udvikling som afgør, hvad de skal i træning og konkurrence.

- Vi går op i hestene springer lige, og har tillid til opgaven, vi springer ikke højt på vores unge heste. Det er vigtigt at holde hestene glade og motiverede, og en meget vigtig del af træningen.

- Det er vigtigt for os, at vores heste få tillid til opgaven, og derfor vil vi ikke bede om for meget på for tidligt et tidspunkt. Når han bliver 9 år så skal han forhåbentlig vise, at han kan vinde internationalt, supplerede Andreas Schou, og fortsatte: Det er om at kende sine heste, og vide, hvad man kan lave med dem i hverdagen og hvad der skal til. Man skal nogen gange have lidt fantasi, for at se hvad de unge heste kan blive til. Og så skal hestene have styrket deres fysik, og lære at bruge sig rigtigt, hvis de fra naturen ikke helt har den rette form.

Christian fortæller: - Som udgangspunkt springer vi en til to gange om ugen. Det kan være a'temo spring, og små baner.

Maria kom ind med Conti Petula, og i den forbindelse roste Christian Maria for det fantastiske arbejde, hun gør med deres ungheste.

Et spørgsmål fra publikum til vigtigheden af den helt rigtige galop på springhestene, udløste en masse gode forklaringer fra Andreas Schou om, hvordan han udvikler og udnytter sine hestes fordele og mangler i galoppen, og hvordan galoppen kan udvikles over tid gennem træning.

 Bomarbejde på forskellig vis blev vist for publikum og kommenteret. Foto: Ridehesten.com

Børnehave arbejde

Andreas fortale også, at de springer mange forskellige forhindringstyper med de unge heste, som både ser mur, kasser, planker og overbygget vand, men alt sammen på små spring, så det ikke udfordrer dem, men giver dem tillid til, at springe uanset, hvad der står foran dem.

- At hesten er i balance betyder, at man har en større chance for at få et godt spring, og i sidste ende, at man kommer fejlfrit over, og det når man kun til gennem dagligt arbejde. og det kan gøres ude, i skoven mv, så man holder hestene glade og veltilpasse, supplerede Bo.

- Det er dejligt at have en hest, som bevæger sig godt, men det er ikke et must for en springhest, at have en god trav, sagde Christian. Og så viste de Chanindro PS, som var noget begrænset og låst i traven, men viste en fin galop. - Noget af problemet skyldes også, at han gerne vil løbe lidt ned i hånden på Jannike og gå på forparten, men det vil ændre sig med mere arbejde, supplerede Christian.

6-års hestene blev repræsenteret af Jannike West-Schou på Chanindro PS e. Chacoon Blue/Nintender, Maria på Action Balou e. Action Blue/Baloubet du Rouet), som Andreas betegner som en af de absolut bedste 6-års heste de har, og Matilda med DV-hesten Umami e. Untouchable/Equest Carnute.

 

Uddannelse uden hast

Alle heste, som blev vist, er heste, de har tiltro til, kan gøre det godt i international sport. Andreas fortæller, at de gerne vil gøre det så enkelt som muligt med de unge heste, også når det gælder optømning. Men har de heste med meget power og kraft, så bruger de et bid der passer, så de kan komme til at ride med lette hjælpere. De springer heller ikke med bagbensgamacher. De vil se hestenes naturlige spring og reaktion, om de senere har behov for beskyttelse af benene, så får de naturligvis gamacher på.

- Dressurridning og grundridning skal være på plads, i dag er al ridning mere fin, og man tager mere tid til det i dag end man måske gjorde for år tilbage. Det hele foregår i dag mere på hestens præmisser og hestens tid, bemærkede Christian. De tager de unge heste med til stævner i perioder op til hver anden uge, målet er at give dem en god oplevelse på forhindringer der er passende i højde til deres uddannelsestrin. - Og så giver vi hestene mange pauser. Er de godt med, så kommer de et par måneder på græs også som 6- og 7-års heste.

- Det er naturligt, der er perioder, hvor det går mindre godt, så er det måske fordi, de skal have en lille pause, de skal nok blive klar til det de skal, selvom man tager det med ro med dem og giver dem pauser. Vores heste bliver typisk først tilredet som 4-års, og er derfor først klar til at gå stævner som 5-års.

- Hestene har alle muligheder for at blive en tophest, men det kræver også, at vi finder vejen derhen, i træningen, bemærkede Andreas om de heste, de vise for publikum.

 

- Det er som regel de sidste 4-5 spring på banen der er de sværeste, fordi kontrollen og balancen ikke er der på samme måde, som i starten af banen, bemærkede Andreas. At hesten har tilstrækkelig power betyder meget, men man må som rytter også tilpasse sig, og forsøge at skabe det. Man kan ikke få alting, men man må få det positive i hesten frem. - Darc har nerve, men da han var ung, var kroppen ikke til at gøre ham hurtig, så vi måtte ride ham, der hvor han var rent kropsmæssigt, og så fik han sine tidsfejl. Da han blev 10 vendte det, men det er ikke sikkert det var kommet, hvis vi ikke havde givet ham tiden og muligheden for at vokse til i kroppen.

- Det der skinner igennem i dag, er der er en 100% plan på det, som skal ske med hestene, og hver især gør det, man er bedst til. Der bliver arbejdet på at gøre hestene så klar som muligt til Andreas, så de kan være med til at løfte springsporten i Danmark. Så husk at se indad, og lav den rigtige plan til hver enkelt hest, opfordrede Bo.

 

Hvordan spotter man en vinder?

Et spørgsmål fra salen lød, hvornår selekterer I? - Vi selekterer hårdt i vores egen opdræt, og de 4-års heste vi køber hos Paul Schockemöhle selekterer vi først, når de er blev 6 år. Vi selekterer ikke vores heste på løsspringning, et godt eksempel er Billy Matador som William Funnel selekterede fra som 4 års, selvom han selv havde avlet den, og nu har den gået 5-stjenet Grand Prix. Så man skal have noget fantasi, når man ser på de unge heste – og tålmodighed, understregede Andreas.

- En af de vigtigste parametre er, at vi holder vores heste sunde, vi har fokus på at de bliver stærke i kroppen, og har tillid til opgaven. Vi har en drøm om OL, og derfor arbejder vi mere langsigtet, og passer på vores heste, så de ikke bliver skadede.

 

Forskellige typer og størrelser

- Vi har valgt at vise forskellige typer og størrelser, og hvem der bliver den bedste til slut, det vil tiden vise, forklarede Christian.

7-års hestene blev respræsenteret af Martin på Casacco e. Casallco/Chacco Blue og Matilda på Chaggy Ann e. Cac Boy/Quintessence.

Og så blev det understreget, at det er vigtigt at finde den rigtige rytter til den rigtige hest.

- Så længe man giver hesten gode oplevelser hele vejen og selvtillid, så kan heste også uden verdens største kapacitet også nå langt, især hvis de har den rette indstilling, sagde Andreas afslutningsvis.

 

Dansk Springhesteavl

Er man interesseret i at påvirke processen, så er man meget velkommen til at blive en del af de regionale arbejdsgrupper. Hold øje med ridehesten.com og varmblod.dk for der er planlagt flere lignende arrangementer i fremtiden. Arrangementerne vil være åbne for alle springinteresserede.

 Højgård Hestehospital var vært for forfriskninger - bl.a. de lækre, og smukt pyntede kager. 


Hold i dag

News

Sponsors

Instagram