Ridelighed er en vigtig faktor
Det var talsmand for Avlsledelsen i springning Johnny Hansen som aflagde den avlsfaglige beretning for springning på repræsentantskabsmødet – vi bringer her et uddrag
Talsmand for Avlsledelsen i springning Johnny Hansen aflagde beretning for springning. Foto: Ridehesten.com
Der har været en tradition for, at avlskonsulenten har aflagt den avlsfaglige beretning for året i forbindelse med Dansk Varmblods repræsentantskabsmøde. I år var det hhv. Jens Søgård og Johnny Hansen, som løste den opgave, og den blev løst med stor akklamation fra salen.
- Det har krævet en ekstra indsats af alle, at få tingene til at fungere det seneste år, indledte Johnny Hansen, talsmand for Avlsledelsen i springning. Efter hingstekåringen i 2023 blev avlskonsulenten opsagt, og der blev samlet en ny avlsledelse for dressur. Det har betydet et ekstra arbejdspres på alle, understregede Johnny, der takkede avlsafdelingen på sekretariatet for et stort og godt arbejde året igennem.
Avlskonsulentens opgaver blev fordelt, og det resulterede bl.a. i, at Signe Wiese og Vicky Nortvig gav karakteristik ved dette års Hingstekåring. – Det gjorde de helt fantastisk godt, understregede Johnny.
Ridelighed er en vigtig faktor. Vi skal kunne ride vores heste på almindelig bid, sagde Johnny Hansen bl.a. Foto: Ridehesten.com
Ridelighed en vigtig faktor
- Ridelighed er noget af det vigtigste i vores sport og avl. Har vi ikke rideligheden, kommer vi ikke langt. Og specielt med det fokus der er på hestevelfærd i dag, er det vigtigt at hestene er ridelige, sagde han også.
I 2023 blev den disciplinopdelte ridelighed taget i brug for første gang. I vurderingen af ridelighed hos springhestene indgår en vurdering af temperamentet, energi, reaktion, balance, lydighed og indstilling. - Og selvom det kun er galoppen, som bliver bedømt, har vi oplevet, ved vores sadelkåringer, at springhestene er blev meget mere smidige. Vi har springheste, som arbejdet smidigt gennem hele kroppen, og det er vigtigt, fordi rytterne hellere vil ride på den type heste, og så bliver hestene bedre uddannet. Og bliver de det, får vi bedre resultater.
Rideligheden er vigtig i forhold til brug af bid, hvor skarpere bid af forskellig art kan betyde, hestene viser konfliktadfærd. – Det var derfor en fornøjelse at dømme de unge hingste i Herning i præsentationsklasserne, hvor de alle blev vist på almindelige to- eller tredelte bid. Og rideligheden har indflydelse på holdbarheden. Har hesten det rette eksteriør og ridelighed, følger en god holdbarhed med.
Flotte præstationer i sporten
Johnny talte også om det gode resultat ved Studbook Trophy i Valkenswaard sidste år, hvor Dansk Varmblod vandt en sølv- og bronzemedalje for holdet for hhv. 6- og 8-års heste. – Nu, hvor vi havde samme antal heste med som de øvrige forbund, var vi faktisk langt bedre end de flere. Det er også blevet bemærket ude omkring i verden. At vi ud af de få springføl vi får lavet om året, præsterer vi faktisk rigtig godt.
Dansk varmblod vandt hold-sølv i holdet for 6-års heste ved Studbook Trophy. Foto: Ridehesten.com
Ny afprøvningsstrategi
Sidste år indførte Avlsledelsen for springning en ny afprøvningsform, hvor springhingstene ikke skal gå materialprøve i det år de er 3, men vente til de er 4 år.
- De store hingste er ikke færdige nok i kroppen til at kunne præstere på samme niveau som en mindre og mere færdig hingst. Vi så ofte, at det var de små hingste, som leverede den bedste prøve, mens det på sigt var de større hingste, som blev de bedste, fortalte Johnny som begrundelse for ændringen i regler for afprøvning.
En del af denne nye afprøvningsform er, at hingstene kommer til kåring i Herning som 4-års, hvor de over to dage, springer en kendt bane.
- Vi var faktisk rigtig begejstret for det, vi så. Vi så 4-års hingste, der sprang rigtig godt, de var veluddannet og veltrænet. Så det var en fornøjelse.
En-dommerkåringer
Johnny Hansen fortalte, han nyder at komme rund til avlerne for at bedømme deres hopper ved en-dommerkåringer. Det er en succes, hvor man i har bedømt 164, fortrinsvis ældre sportshopper, hjemme hos avlerne.
- De gode springheste, vi avler herhjemme, skulle gerne give os nogle resultater i sporten. Vi avler flotte og ridelige springheste. Ud af de 5-600 springføl vi avler årligt herhjemme, laver vi faktisk rigtig fine heste, vi skal bare lave nogle flere af dem, sluttede Johnny Hansen.