Dette menes med ”Fit to compete”

Informationen om, at hopper skal være ”fit to compete” ved alle fremstillinger, også som mødre til føl på følskue, har givet anledning til uddybende spørgsmål

 

 

På årets dommerkonference var dommerne enige om, at alle heste, som kommer til et skue eller en kåring skal være klar til fremvisning, populært kaldet ”fit to compete”. Er de ikke det, kan bedømmelsen ikke gennemføres – uanset om det drejer sig om en hoppe, der stiller til kåring, eller en hoppe, der medbringer føl til følskue.

 

Med ”Fit to compete” mener Dansk Varmblod at:

Alle heste, der fremstilles i Dansk Varmblods regi, skal være fysisk og mentalt i stand til at deltage i den pågældende begivenhed uden at risikere skade på sig selv eller på andre heste, mønstrer, rytter, banepersonale osv. 
 Dette inkluderer hensyn til faktorer som sundhed, hestens mentale tilstand samt hvorvidt hesten er hensigtsmæssigt forberedt til opgaven. Heste, der vurderes ikke at være i korrekt sundhedsmæssig stand, eller mentalt ude af stand til at håndtere opgaven, vil blive stoppet af hensyn til hestens velfærd og ikke bedømt.

 

Også hoppen skal være udstillingsklar

Dansk Varmblods dommere oplever, heldigvis i sjældne tilfælde, at hopper der kommer med føl til bedømmelse ved følskue er halte. Ofte kan ejeren fremvise en dyrlægeerklæring fra ejers dyrlæge, som godtgør, at hoppen er fremstillingsegnet. 

Efter beslutningen på året dommerkonference, vil dette ikke længere blive accepteret. Hoppen skal være haltfri, selvom det er føllet, der er til bedømmelse. 

For at dommerne kan få det rette indtryk af føllets bevægelse, skal hoppen vises i et vist tempo. Det er ikke optimalt, at lade hoppen stå stille på banen, for så at forsøge at få føllet til at bevæge sig uden sin mor. Det giver anledning til stres hos både hoppe og føl, og er ikke i tråd med god hestevelfærd. 

At have en halt avlshoppe er ikke et problem, hvis en dyrlæge har vurderet, at det er etisk forsvarligt. Men der er stor forskel på, om en hoppe er på hjemmebane med sit føl, eller om den skal læsses og køres til en ridehal, hvor den skal bevæg sig rundt med sit føl ved siden.

 

Som oplyst kan hopper, som har fået en kronisk skade, og dermed ikke fremstilles haltfri på kåringspladsen, blive bedømt ved en hjemmekåring eller 1-dommer kåring. Dette kan man læse mere om HER

 

 


Hold i dag

Tíðindi

Stuðlar

Instagram