Præmiehingst på fold med 18 andre

Video: Stutteri Ask’s præmiehingst fra Hingstekåringen, Alberto Ask nyder sommeren på fold sammen med 18 unghingste

 Betina Møller og Lasse Bendixen med præmiehingsten Alberto Ask på foldene omkring Stutteri Ask. Foto: Ridehesten.com

 

På en af de store folde ved Stutteri Ask går 18 unghingste i alderen fra 1 til 3 år sammen. Der er helt ro på flokken, men småskrammer og hårløse pletter vidner om, at der også bliver leget og tumlet i flokken.

Blandt de unge hingste er et velkendt ”ansigt” Alberto Ask e. Action Man Ask Z/Canstakko den 3-årige hingst blev udnævnt til præmiehingst ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning i marts, og han nyder nu sommeren på folden sammen med sine kammerater. Flere af dem har han gået sammen med siden han blev født.

I forbindelse med kåringen fik Alberto Ask og hans rytter Betina Møller en fornem pris: Hestens Værns fremvisningspris med den begrundelse, at hendes erfaring som pilot på de helt unge heste var tydelig onsdag aften, hvor hun formåede at fremvise den 3-årige hingst Alberto Ask i 100% ro og i den helt rigtige ungheste-holdning.

Alberto Ask er trukket på S-hesten Alegra Ask, der selv har konkurreret på sportens højeste niveau.

 

Opvækst på Schelenborg og Ask

I år er der ventet 17 føl på Stutteri Ask, eller nærmere Schlenborg Gods, der danner rammen om stedets opdræt fra føl til 3-års. I vintermånederne går de i store løsdrifter, og det frie liv fortsætter om sommeren på de store folde.

Føl og plage bliver håndteret fra fødslen. – Vi har et godt system, hvor vi kender hestene, og den tid vi lægger i føl og plage kommer både dem og os til gode, fortæller Lasse Bendixen, og træningen af et 8 måneder gammelt føl er lige så meget sat i system som tilridningsfasen er. Det betyder, at tilridningen blot bliver en forlængelse af det arbejde, som har været lavet med hestene fra føl til 3-års. Og bevirker, at tilridningsfasen kan afvikles med et minimum af stress for den unge hest.

- Vores filosofi er, at vi skal avle på de bedste hopper, og er fem af de bedste hopper dressurhopper fra Blue Hors, så kommer de ind i systemet, hvor vi ca. har plads til 20 føl/plage i hver årgang, fortæller Lasse.

 


Præmiehingst på fold

På Stutteri Ask har de den filosofi, at jo længere de kan bibeholde socialiserings fasen jo bedre – altså den tid, som hestene bruger sammen med andre på folden. Det kan være udfordrende med avlshingste, men så længe det fungerer i praksis, fastholder de ønske om at have hingstene gående i flok, eller sammen med en foldkammerat.

- Jo længere hingstene kan socialiseres, jo lettere er det for Søren og Karen at have dem med til stævner og ride dem sammen med andre heste.

- De leger sammen, men det er sjældent vi får egentlige skader, sandsynligheden for større skader er næsten større, når de går alene på fold, er Betina Møllers erfaring.

- Det er vores erfaring at mængden af plads er afgørende for at mindske risikoen for skader, for er der plads nok, kan de komme væk fra hinanden, forklarer Lasse. – Det er også væsentlig nemmere at introducere en ny hest til en stor flok, supplerer Betina. De store flokke bliver helt naturligt opdelt i et par hierarkier.  

- Vi oplever, at fx 2-års plage, der har været nederst i hierarkiet danner flok med nogle af åringerne, fortæller Lasse, og Betina siger: Og den der har været øverst i hierarkiet har måske lagt sig lidt ud med de 3-årige, og så finder den sammen med andre 2-års. Den opdragelse, der er i det hestene imellem er særdeles værdifuldt. Og gør dem meget lettere at håndtere.

- Har vi en åring eller 2-års der er lidt ”fremme i skoene”, så bruger vi ikke tid på at opdrage på den. Vi lukker den ind i løsdriften til plage, der er et år ældre end den. Så sker opdragelsen helt naturligt af artsfællerne. De bruger energi på at tumle med hinanden, og det betyder, de er lettere at håndtere, og mere fokuserede, når de ikke har et overskud af energi. De får også en naturlig grundkondition, som vi også nyder godt af, når vi skal tilride dem, fortæller de.

- Det er ikke særlig motiverende, hverken for hesten eller os, hvis vi skal longere dem en halv time for at give dem grundkonditon eller krudte dem af, bemærker Betina.

 Flokken af unghingste kommer omgående hen til Betina og Lasse, da de går ind i den store fold. Foto: Ridehesten.com


Sunde og stærke med tillid til mennesker

- Det vigtigste er, at de unge heste kan vokse sig sunde og stærke og have tillid til os, fortæller Betina. Tilridningen starter i det år, hvor de bliver 3 år. Hopper der skal til sadelkåring tilrides i foråret, mens vallakkerne bliver tilredet i efteråret.

- Når de har været redet en til tre måneder alt efter deres adfærd, år de fri, og så kommer de i arbejde i den vinter, hvor de bliver 4 år. På det tidspunkt bliver de indsprunget med rytter. Inden da har de dog været inde i vores system, hvor de bliver løsspringet fra de er halvandet år. Det er ikke hverken højt eller bredt, men mere et spørgsmål om at vænne dem til ridehuset og til at se nogle bomme. Det sker ca. hver fjortendes dag. Og her lærer de også at lytte til kommandoer som skridt, trav og galop, og det brugers også, når de skal tilrides.

- Den træning betyder, de er trygge ved springingen, og at blive håndteret. Så de kommer ud af løsdriften, som ellers er en rigtig god måde at opdrætte ungheste på, forklarer Betina. Lasse supplerer: - Når føllene bliver fravænnet kommer de også ud af løsdriften ca. hver 14. dag, hvor de kommer op på vaskepladsen og bliver striglet, får vasket ben, og soigneret.

- Det er jo egentlig allerede en start på tilridningen. Den miljøtræning det får som ung husker de. De er trygge ved striglepladsen, ved ridehuset, så det kun er tilvænning til at bære rytter, der er det nye element i tilridningsfasen. Og så er det ofte positivt for hestene, fysisk og mentalt, at de får nogle dages pauser ind imellem i tilridningsfasen.

- Det gælder om at finde det system, som passer bedst for den enkelte hest, understreger Betina, og erkende, hvis hestene ikke bliver klar til en kåring, men må vente et år, før de er klar i kroppen til det. Jeg har været her på stedet i 16 år, blev ansat som tilridningsrytter, og har været det alle år, lige indtil nu, hvor jeg er gravid. Af de over 200 heste jeg har redet, er jeg røget af i tilridningssammenhæng en gang. Det er ikke der uheldene sker, det er når man ikke tænker sig om, det går galt, fortsætter hun. Der er ikke noget rodeo-ridning her, det er løst i opvæksten.

Sidste år besøgte Dansk Varmblod avlerne af præmiehingste fra Hingstekåringen i Herning. De videointerview samt mange andre kan ses på Dansk Varmblods YouTube-kanal, den finder du HER 


Hold i dag

Tíðindi

Stuðlar

Instagram