Vi er i gang med arbejdet 

Forum for Hestevelfærd har sendt svar til Det Dyreetiske Råd som respons på rådets udtalelse om brug af heste til sport. Chefkonsulent Jørgen Kold forklarer om fokusområderne i svaret til rådet

 

 

I marts 2023 kom Det Dyreetiske Råd med en udtalelse om brug af heste til sport. Som en konsekvens af dette, er hestesektoren gået sammen i Forum for Hestevelfærd for at udarbejde et fælles svar til Det Dyretiske Råd. I starten af marts kom forummet så med en 15 siders rapport, og efterfølgende har der været et møde mellem repræsentanter for forummet og Det Dyretiske Råd.

Hvad er status, og hvad betyder dette så for hestebranchen?

 

Velfærd i brugen af vores heste til sport

I forbindelse med Dansk Varmblods Repræsentantskabsmøde i Herning var chefkonsulent Jørgen Kold fra SEGES, Heste inviteret til at give tilhørerne status på arbejdet i Forum for Hestevelfærd og det arbejde, som nu er i gang i organisationerne tilknyttet forummet. 

– Det handler om, at vi internt i branchen får sat hestevelfærd på dagsordenen, og italesat, hvad er det vi vil, hvad kan vi gøre, og hvad skal det ende med? Indledte han. 

Herhjemme er der sat en ramme for god hestevelfærd via Hesteloven, transportforordningen, CHR, medicinhåndtering, foderhygiejne, traces. – Vi er så lovregulerede som aldrig før, så det er ikke fordi, vi ikke har rammer, at der ikke bliver holdt øje med os, eller vi ikke holder øje med os selv, men brugen af heste, har indtil videre, været op til organisationerne og deres regelsæt og håndhævelser. Det er jo i virkeligheden der, Det Dyreetiske Råd fortæller os, at de ikke er tilfredse. 

– Rådet siger: vi må gerne bruge heste til sport, men vi skal sørge for, at hestens velfærd kommer i fokus, uanset disciplin om det er på konkurrencebanerne eller der hjemme.

 Chefkonsulent Jørgen Kold. Foto: Ridehesten.com

Uddannelse er et nøgleområde

I udtalelsen fra Det Dyreetiske Råd er uddannelse et nøgleområde. – Det er det område, som er højest prioriteret. Har alle aktive tilstrækkelig viden om hestens basale signaler? Og, har alle aktive tilstrækkelig opdateret viden om træning af heste? Vi bliver bedt om at stille os selv de spørgsmål, og derudover har rådet prioriteret hovedområder, kriterier for præmiering, træningsmetoder, udstyr, holdbarhed og ibrugtagning samt skader, doping og medicinering. 

Svaret fra Forum for Hestevelfærd adresserer naturligvis de hovedområder, som rådet selv har peget på. 

 

Møde med rådet

Svaret fra Forum for Hestevelfærd blev præsenteret for Det Dyreetiske Råd den 4. marts. Dyretisk Råd har kvitteret ved at fortælle, hvad de mener om præsentationen og det svar, som er leveret på hele branchens vegne. 

– Rådet er meget glade over det fælles fodslag, fordi det kræves for virkelig at gøre en forskel. De anerkender også, at kultur og konkrete forhold ikke er noget, som kan ændres fra dag til dag. De siger dog, at gode hensigter ikke er tilstrækkelige. Der skal sættes i værk og implementeres. De regelsæt, som mangler skal produceres, og det samme skal E-learning. De er klar over, at det tager tid, men der skal fart på processen, understreger chefkonsulent Jørgen Kold, og han fortsætter: – Rådet udtrykker dog bekymring for den manglende håndhævelse, og kommer med konkrete eksempler. Derfor er vi nødt til, i højere grad, at sikre håndhævelse og f.eks. komme med sanktioner, hvis man ikke følger retningslinjerne. 

Læs hele artiklen i magasinet Ridehestens juni udgave.


Hold i dag

Nyheter

Sponsorer

Instagram