Hestesektorens svar til dyretisk råd

Dansk Varmblods formand Jan Pedersen kommer med en kommentar til udmeldingen fra hestesektoren, som et svar på en udtalelse fra Det Dyreetiske Råd om sportshestenes velfærd

 

Det Dyreetiske Råd satte i marts 2023 fokus på brugen af heste i sport. I en udtalelse fra rådet blev sektoren opfordret til at undersøge og sikre velfærden for heste i alle aspekter af den daglige brug af hestene til sport. 

Hestesektoren har fulgt denne opfordring og har på en møderække gennem det seneste år arbejdet med en fælles indstilling til den fremtidige brug af heste i sport, hvor hestens velfærd i sporten har det absolutte fokus. Sektorens organisationer har mødtes i regi af Forum for Hestevelfærd, hvor alle sektorens større organisationer og ekspertise er repræsenteret.  

Det er med stor tilfredshed, at den fælles indstilling til fremtidens brug af heste i sport er en realitet. Indstillingen har form af en ramme, der skal tjene som udgangspunkt for udarbejdelse af konkrete retningslinjer på væsentlige velfærdsaspekter indenfor de forskellige grene af brugen af hesten til sport. Sektorens organisationer vil derfor nu engagere sig i at præcisere de mere konkrete rammer i form af specifikke tilpasninger af regelsæt og formidling af indstillingerne til de aktive. 

Sektorens organisationer er helt bevidste om, at alle aktive går en tid med forandring i møde – en tid, hvor der findes en ny balance til glæde for både heste og hestefolk. En succesfuld forandringsproces kræver, at alle aktive engageres positivt i de nye rammer, og derfor er netop det brede fællesskab omkring indstillingen til fremtidens brug af hesten i sport så væsentlig. 

Organisationerne i Forum for Hestevelfærd er ikke i tvivl om, at hele sektoren vil være positivt indstillet på den kommende tids forandringer. Helt grundlæggende for de aktive er nemlig glæden ved hesten og ønsket om det bedste samarbejde mellem hest og menneske. Lyder det i en pressemeddelelse fra hestesektoren.

 Dansk Varmblods formand Jan Pedersen

Vi skal sætte handling bag

- Dengang vi fik Lov om hold af heste, tilbage i 2008, der oplevede vi det, som et voldsomt overgreb, indleder Dansk Varmblods formand Jan Pedersen, og han fortsætter: - Vi syntes, det var at gå alt for vidt, og det var helt unødvendigt. Vi oplever nu, at der er sket en holdningsændring. Hesteloven har flyttet nogle grænser for, hvordan vi oplever hestevelfærd. Og i dag er loven fuldt accepteret, især efter revisionen.

Rapporten fra Det Dyreetiske Råd har været behandlet i Forum for Hestevelfærd, og her har holdningen været klar fra starten: det gælder om at være imødekommende. I rapporten står bl.a., at en mentalitetsændring er nødvendig. – Den ændring er sket, for alle ønsker at lever op til krav om god hestevelfærd. Det er helt tydeligt. Vi har jo heste, fordi vi holder af dem.

- Det er også positivt, at hele sektoren kan stå sammen om dette svar til Det dyreetiske Råds udtalelse om brug af heste til sport. Det svar vi er kommet med, er rundet, og viser en vej fremad. Den kan hestesektoren sagtens leve med, og den skal vi leve med, understreger Jan Pedersen.

Det Dyretiske Råds udtalelse kom i marts 2023, og den har været behandlet i Forum for Hestevelfærd, der spænder bredt over hele branchen fra avlsforbund, rideforbund, vædeløbssektoren, til dyrlæger, beslagsmede, rideinstruktørforeningen samt Hestens Værn og Dyrenes Beskyttelse.

- Vi er meget forskellige i vores tilgang til og brug af heste i det Forum, men det var vigtigt for os, at vi kunne aflevere en rapport i enighed. Derfor er der gået mange møder til at diskutere rapporten fra Dyretisk Råd. Vi har faktisk mødtes hver tredje uge i Forummet. Det har været en stor opgave.

- Jeg har indtryk af, fra mødet med rådet, at de har taget positivt imod vores svar.

- Der skal ske nogle ændringer, og vi skal vise, det ikke kun er ord, men der kommer handling bag. I rapporten lægger man meget vægt på, at præstationer, hvor hestevelfærd er kompromitteres, ikke må præmieres. Ser vi et ridt, ved sadelkåringer eller Egnethedstester, hvor hesten ikke er tilpas med opgaven, skal det afspejles i den måde vi bedømmer hesten på – eller også skal den stoppes. Hestene skal behandles og bedømmes i forhold til deres alder, og det kommer vi til at få ekstra fokus på fremadrettet i Dansk Varmblod, slutter Jan Pedersen.

 

Se indstillingen til fremtidens brug af heste i sport




Hold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram