De festlige følskuer venter forude

Sommerens følskuer er en festlig begivenhed, og det kan varmt anbefales at melde sit føl til skue, eller tage til følskue for at møde andre avlere og se føl efter forskellige hingste

 

 

For avlerne er sommeren en fantastisk årstid, hvor man endelige ser resultatet af de mange overvejelser i forhold til ifoling, som man brugte tid på sidste år. Er føllet så blevet det, man håber? Det er det forhåbentlig. Man har mulighed for at vise sit føl frem og få det bedømt ved sommerens følskuer rundt om i regionerne. Følskuet er ikke alene en mulighed for at få føllet bedømt, men også en chance for at møde andre avlere, og netop det sociale aspekt vægtes højt ved følskuerne. Hertil kommer muligheden for at få føllet udtaget til følfinalen ved KRAFFT Eliteskue den 2. – 3. september. 

Går man med en tanke om, at man gerne vil forsøge at sælge sit føl på Elitefølauktionen under eliteskuet, så er Auktionsudvalget tilstede på samtlige følskuer for at udpege føl til Elitefølauktionen. 

 

Afvikling af bedømmelse ved følskuer

Hoppe og føl vises løse i ridehal. Hoppe og føl trækkes ind i skridt, og føllet opstilles foran dommerne. 

Når dommerne beder om det, slippes hoppe og føl. Fremviser stiller sig i en af øerne. Når dommerne siger tak, fanges hoppe og føl, og der skridtes ud (ca. 4 min for springføl og ca. 5 min for dressurføl. Stiller hoppen til kåring, lægges yderligere 2 min. oven i fremvisningstiden)

Når hele holdet (typisk bestående af 5-7 føl) er bedømt, skridter holdet i katalogrækkefølge på ring til karakteristik og evt. udtagelse til finalen (ca. 1 min pr. føl)

Føl, udtaget til finalen, skal bedømmes på fast bund, der afvikles umiddelbart før finalen. Der skridtes lige ned mod dommeren. I finalen mønstres hoppen en omgang i trav, mens føllet er løs.

Springføl bør hovedsagelig vises i galop. Dressurføl bør vises i både trav og galop. Afslutningsvis udpeges nr. 1 og en reserve til Eliteskuet hos springføllene. Hos dressurføllene udpeges nr. 1 og 2, samt en reserve til Eliteskuet.

Den lineære bedømmelse sendes på mail og kan også ses i Hestedatabasen, som alle medlemmer af Dansk Varmblod har gratis adgang til. Der offentliggøres ingen karakterer, men de sendes på mail til ejer. Husk at tjekke, at du står opført med korrekt mailadresse i SEGES. 

 

Følskue – tips og tricks

Der findes nok næsten lige så mange bud på, hvordan man bedste forbereder sit føl til følskuet, og hvordan man bedst fremviser føllet, som der findes avlere. Set med ”dommerbrillerne” på er der naturligvis nogle ting vi vil anbefale, forklarer Signe Wiese fra Avlsledelsen.

• Fremvis føllet i en lang longeline eller lign. frem for et kort træktov. På den måde kan mønstreren komme lidt på afstand af føllet – det giver en langt bedre sikkerhed for den, der mønstrer føllet. Sørg også for at hoppen er vænnet til, at den lange line til tider rører ved hende.

• Sørg for at føllet hjemmefra er vænnet til at blive håndteret, til at blive trukket osv.

• Et føl, der er overfriskt efter at have stået inde i en eller flere dage op til følskuet, kommer ofte til at vise sig spændt, og evt. med halen lige i vejret – det er ikke specielt gavnligt for bedømmelsen.

• Det giver tit et bedre indtryk at fremvise føllet uden grime eller føltrense, når det skal vises løs – men det kræver også at føllet er vænnet til at få taget grimen af og på hjemmefra.

Når man fremstiller sit føl til følskuer er det meget vigtigt at huske på, at følbedømmelsen er en status på føllets kvalitet netop den dag – det er et øjebliksbillede. Udvikling og vækst spiller en afgørende rolle i bedømmelsen af føl, og vi ser for eksempel ofte, at føl, der udtages til eliteskuet, kan have ændret sig i både positiv og negativ retning i perioden mellem følskue og eliteskue. Uanset hvordan det går på dagen, så husk: Det er præcis det samme føl man kommer hjem med!

  

Datoer for følskuer 2023

REGION 1
 
Vallensbæk Ridecenter, søndag d. 13. august – anmeldelsesfrist 30. juli

 Midtbornholms Ridecenter, Bornholm, lørdag d. 5. august - anmeldelsesfrist 23. juli

 REGION 2
 
Riders Cup, lørdag d. 29. juli – anmeldelsesfrist 16. juli

 REGION 3
 
Stutteri Ask, Martofte, søndag d. 6. august – anmeldelsesfrist 23. juli

 REGION 4
 
Esbjerg Rideklub, søndag d. 30. juli – anmeldelsesfrist 16. juli

 REGION 5
 
Vilhelmsborg, Aarhus, lørdag d. 12. august – anmeldelsesfrist 30. juli

 REGION 6
 
Ikast Rideklub, Ikast, søndag d. 13. august – anmeldelsesfrist 30. juli

 REGION 7
 
Brønderslev Rideklub, søndag d. 20. august – anmeldelsesfrist 6. august

 Norge

Lørdag d 26. - søndag d. 27.- august 2023 – anmeldelsesfrist 12. august

 Læs mere om føl, følskue med mere på: www.varmblod.dk



Hold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram