Future Dressage åbnede dørene for regionen

Dansk Varmblods regioner arrangerer ofte aktiviteter for medlemmerne, og i region 4 kom de indenfor hos Future Dressage, hvor OL-rytter Anna Kasprzak viste føl, plage og ungheste for lokale avlere

 

I Dansk Varmblods sydlige region, region 4 var der inviteret til medlemsaften hos Future Dressage i Haderslev. Det var OL-rytter Anna Kasprzak selv, som sammen med Mette Bonefeld Thomassen, der er ansvarlig for den daglige drift, fortalte om føllene, avlshopperne, og tankerne bag ifolingen og valg af hingst.

 

Separat avlsafdeling med vokseværk

Anna Kasprzak og hendes mor Hanni Toosbuy deler hesteinteressen, og i særdeleshed også den stigende interesse for avl, som har bevirket, at familien de seneste tre år selv har avlet og indkøbt omkring 10 føl i hver årgang.

De første to føl kom til verden i 2015, den ene som et resultat af, at Annas dejlige, internationale lille turs hoppe, Lady Lou ERDH e. Lord of Loxley/Domburg fik en skade, som betød farvel til ridesporten. Hun er siden blevet mor til 6 føl, senest et hoppeføl efter Iron.

”Det var med Lady Lou det hele startede, fordi jeg tænkte, det kunne være sjovt at have nogle afkom efter hende,” fortæller Anna. Hun havde indtil da ikke gjort sig nogle overvejelser om at hun skulle avle. Det hele udviklede sig fra begyndelsen af, med de sportshopper, som skulle have pause, eller ikke kunne gå i sporten – de gik så i avlen.

”Det var held i uheld, for det var det, som fik mig i gang.”

Interessen for selv at avle tog fart, og pladsen til avlshopper, føl og plage blev lidt trang i sportsafdelingen, og da familien fik mulighed for at indkøbe nabogården på den anden side af Simmerstedvej blev den ombygget til avlsafdeling for avlshopper, føl og plage. Stokkerhovedgård stod færdig til indflytning i 2020, og samtidig blev Mette Bonefeld Thomassen ansat som daglig leder af avlsafdelingen. Det har dog vist sig, at avlen hos Future Dressage, har taget fart de seneste 3 år, og i sommer købte familien endnu en nabogård tilhørende springavler Finn Hansen, Stutteri Westerkobbel, og der er planen, at unghestene skal tilrides og få deres første uddannelse der.

Og både sidste år og i år har Future Dressage fået føl udtaget til Eliteskuet. Anna har også gjort brug af hjemmekåringer i Dansk Varmblod, for at få avlshopper og potentielle avlshopper kåret i forbundet, så føllene kan registreres i Dansk Varmblod.


 Anna Kasprzak og Mette Bonefeldt. Foto: RIdehesten.com

Fra to til 11 føl

”Du skal tage det, som dit eget.” Sagde Anna til Mette, da Mette animerede Anna til at udvide antallet af avlshopper. ”Det må jeg bare sige, hun gør, og mere til, det er hendes passion. Jeg tager hatten af for, hvordan hun driver det, og får det til at køre,” anerkender Anna.

”Nu, hvor der er stævnepause, bruger jeg noget mere af min tid her i avlsafdelingen, og nørder med det, men det skal være sådan, at det kører, når jeg ikke er her. Og vi har et super team omkring hestene. Det betyder, vi kan gå herned og nyde det. Så det er blevet, som vi har drømt om og håbet på.”

”Den første store årgang, der skal tilrides kommer til foråret, der har vi 10,” fortæller Anna. De skal op på naboejendommen, hvor der er 19 bokse og et ridehus, for at blive tilredet. ”Så der sætter vi et team af ryttere og grooms, og vi er på udkik efter en rytter mere”, fortæller Anna. Sidste år og i år nåede antallet af egne og indkøbte føl op på 10-11, og det betyder, at der lige nu er ca. 45 heste i avlsafdelingen.

 Se dronevideo fra Zibrasport Equest af Future Dressage's avlsafdeling:



Hingstevalg og gode debatter

Det er Anna og Mette, som sammen vælger hingst til hopperne, og det udløser nogen gangen nogle diskussioner, fortæller Anna. ”Så må vi give lidt, og tage lidt, og så driller vi hinanden lidt med ”det var vist godt det var mig der fik den her”, smiler Anna. ”Det er super spændende (at vælge hingst), og vi har også talt om, at vi skal ud og se hingstene live, i stedet for at se dem på en eller anden video på nettet. Mange af dem vi vælger, er hingste, som vi selv er medejere af, men nogle er valgt ud fra avlsmæssige og sportslige resultater.”

”Vi bruger en blanding af avlshingste, som har vist resultater i sporten, men tager også ind imellem nogle jokere ved at bruge yngre heste, og så bruger vi også hingste, som har vist avlsmæssigt, at de kan lave en hest,” uddyber Anna. Hun er ikke fastlåst på bestemte blodlinjer, men hun vil meget gerne have et Vitalis-afkom hvert år, og også gerne en Revolution. ”Så dem prøver jeg at kæmpe lidt for,” smiler hun.

 

Målet er Grand Prix på egen hest

”Det kunne være rigtig sjovt, selv at kunne avle sin fremtidig Grand Prix-hest,” siger Anna. Det er målet, og noget hun drømmer om at nå, helst selv, men også gerne med en anden rytter, for avlen af heste er ikke tiltænkt Anna alene, planen er også at sælge afkom fra stutteriet. Og selvom hopper og hingste er nøje udvalgte, er det langt fra alle afkom, som vil passe til Anna, og den måde hun gerne vil have sine rideheste skal fungere.

 

Alle heste ude hver dag

Hele sommeren tilbringer hestene på fold. Avlshopperne kommer på stald om natten fra efteråret, mens deres føl, når de er fravænnet, går sammen i løsdriftsstald og på fold.

Plagene går døgnet rundt på store græsfolde, hvor der er læskure, og læbælter og så har de fri adgang til wraphø.

 Victoria's Secret med føl efter Moricone I. Foto: Ridehesten.com

Den hest, jeg har grædt mest over

Den sidste avlshoppe med føl, som medlemmerne af region 4 fik at se var UVM-guldvinderen Victoria’s Secret e. Vitals/Fidermark. Hoppen har fået fire afkom, som de er vældig glade for, men som Anna sagde, da den imponerende hoppe travede ind i ridehallen: ”Det er den hest, jeg har grædt mest over.”

Grunden til det er, at hoppen blev indkøbt efter hun vandt UVM som 5-års, hun er nu 12 år, og var udset til at blive Annas kommende tophest. Skader af forskellige art, i alle fire ben, har plaget den imponerende hoppe, og nu fungerer hun udelukkende som avlshoppe.

”Jeg er ked af, hun er her i avlsafdelingen og ikke oppe hos mig,” fortalte Anna ærligt. Jeg tror jeg har genoptrænet hende 12 gange, med forudgående behandlinger, pauser, smed, dyrlæge ALT, så bliver man bare tom. Det er frygtelig trist, hende havde jeg godt nok store forventninger til, men jeg håber, hun bliver mor til en stjerne.”

I år går hun med et hoppeføl efter Morricone I.

 

Ønsker fra avlerne

Det blev et par hyggelige timer hos Future Dressage, hvor medlemmerne fra regionen fik lejlighed til at se avlsafdelingen, og ca. 20 hopper med føl samt plage og stalden med 11 folingsbokse og fire sektioner løsdrift.

”Vi kunne have valgt kun at vise glansbillederne, men vi valgte at hive de fleste ud,” smiler Anna, og fortsætter: ”Vi har jo også føl og plage, hvor vi tænker: Please, bliv til noget!”

Hun og Mette er enige om, at have tålmodighed og ikke træffe forhastede beslutninger, når det gælder vurderingen af de unge heste. Nogle, ikke alle, sukker Anna, udvikler sig til ”smukke svaner”, som Mette siger.

Flere avlere udtrykte ønske om at komme tilbage næste sommer for at se nogle af de unge heste under sadel, og også gerne se UVM-guldvinderen Danciano med Anna i sadlen. Det var Mette og Anna meget åbne overfor. Som Mette sagde afslutningsvis, bidrager de gerne med arrangementer, hvis regionen kommer med nogle ønsker.

 

 

 


Hold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram