200 samlet til Hestekongres
Landsudvalget for Heste har i dag lørdag samlet 200 hesteinteresserede til den årlige Hestekongres i Kolding
Der er skabt en god tradition for at en del af hestebranchen samles til Landsudvalget for Hestes årlige Hestekongres i Kolding til en faglig dag, hvor tilhørerne får et godt indblik i, hvad der rør sig i hestebranchen bl.a. i forhold til lovgivning, ny forskning med mere.
Igen i år tog chefkonsulent Jørgen Kold og den nye formand Per Andersen, pulsen på hestebranchen i interessante indlæg på kongressen.
- Efter en årrække med stor efterspørgsel og aktivitet i hesteavlen, står vi lige nu i en afmatning, hvor vi lige skal have indrettet os til et par år med reduceret efterspørgsel og aktivitet.
Indtil 2022 kunne vi faktisk ikke helt følge med efterspørgslen, så det kommer lidt brat, at medvinden nu er blevet til lidt modvind, indledte Per Andersen. Som udtrykte ærgrelse over faldet i bedækningstallene.
Per Andersen og Jørgen Kold (th). Foto: Ridehesten.com
Hestevelfærd generelt
Hestevelfærd blev naturligvis også italesat, som der er tradition for ved Hestekongressen. Per Andersen gennemgik nogle af de lovreguleringer, som hesteholdet herhjemme er reguleret af. Og han konkluderede: - Vi har altså en dansk hestesektor, der er så lovreguleret som aldrig før. Når jeg derfor tænker på, at vi generelt har heste, fordi vi virkelig kan lide hesten, og vi så har sikret hesteholdet gennem en masse lovregulering, ja så har jeg haft en oplevelse af, at Danmark slet ikke er så skidt et sted at være hest.
Han erkendte at det selvbillede er blevet udfordret: - De kritiske røster har bestemt også fået næring af, at nogle højt profilerede aktører har trådt ved siden af og efterfølgende har fået massiv eksponering i medierne. Det inddrager os alle sammen, uanset om der er tale om enkeltstående tilfælde eller mere generelle tilstande.
- Jeg tror, det er væsentligt, at vi finder ud af at navigere i sådan en situation, og vores pejlemærke skal være hesten og hestens velfærd – og nok så væsentligt, så skal vores håndtering være præget af faglighed og ordentlighed.
Han understregede, hvor vigtigt det er at finde fælles løsninger, og se kritisk på os selv og vores ageren. Og fortsatte: - Hvad jeg til gengæld er ked af, det er, når jeg i hele denne selvransagelse oplever, at tonen bliver lidt fordømmende – så er der altså risiko for, at det bliver lidt for skingert – og ikke til gavn for hesten.
Det Dyretiske Råd
- Nu har Det Dyreetiske Råd anbefalet ministeren, at der udarbejdes lovgivning på området. Det har jeg ikke noget problem med, jeg tror bare, det havde virket endnu bedre, at forandringerne var drevet indefra af sektoren selv. Kulturforandring kommer nu engang bedst, når alle involverede er inddraget på rejsen.
- Når det kommer til den detaljerede lovgivning, så finder jeg det yderst væsentligt, at det bliver faglighed og forskning, der kommer til at være grundlaget, og ikke mavefornemmelser og synsninger – kun derigennem får vi et grundlag, der kan bruges til noget.
Lovgivning
Per Andersen kom i sin beretning også ind på rewilding, hvor han bl.a. bemærkede: - Hele hestesektoren har faktisk for et par år siden i enighed udtrykt, at vi ikke ønsker dobbeltstandarder, hvor heste i nogle naturforvaltninger kan holdes uden de samme krav til tilsyn, som alle andre hesteholdere skal opfylde. Det er ærgerligt, at politikerne ikke har været lydhøre. Vi vil fortsat arbejde på, at kravene til alle udegående hestehold bliver ensartede.
Han fortsatte med at tale om de mange lovrammer, der er kommet til for at sætte rammerne for hold af dyr både nationalt og indenfor EU. Han gav eksempler på de områder, hvor lovgivningen har ramt ved siden af.
- I den kommende tid ønsker vi at indlede drøftelser på det politiske niveau omkring, hvordan vi undgår, at lovreguleringen rammer ved siden af, sådan som vi har set det alt for ofte de seneste år. Jeg håber og tror på, at vi vil opleve imødekommenhed, for eksemplerne på unødvendig administration og dårligere driftsvilkår er bare blevet flere gennem de senere år, og det kan vi ikke være bekendt at fortsætte med, sagde han.
Nedgang i bedækningstal med 19%
Sektorens nøgletal er bedækningstallene, og nedgangen i bedækningstallet er i år 19% lavere end i 2023, og efter to års nedgang er vi på i alt et minus på 28% efter en samlet vækst på mere end 35% over 8 år.
Vi repræsenterer en betragtelig og stor sektor med ca. 184 tusind heste i Danmark, hvor vi skaber ca. 21.000 arbejdspladser. Det er forbrugerøkonomien som er årsagen til udfordringerne i hestesektoren, forklarede chefkonsulent Jørgen Kold i sin beretning.
Han gjorde opmærksom på, at rammevilkårene er blevet bedre i sektoren, men der er kommende udfordringer som kategorisering af hesteejendomme, som er en alvorlig udfordring. Han bemærkede også, at vi står i en turbulent tid i hestesektoren. - Det er vigtig, vi lander velfærdssnakken på et god sted, understregede han.
Hestevelfærd og Det Dyretiske Råd
Hestevelfærd og brugen af heste til sport fylde meget i denne debat. Med et markant øget fokus fra politisk hold, for politikerne og fra medierne. Jørgen Kold forklarede, hvordan sektoren har samarbejdet i Forum for Hestevelfærd og understregede vigtigheden af et bredt sektorarbejde. Han forklarede det arbejde, der er udført og den dialog, der har været med Det Dyreetiske Råd undervejs.
I december 2024 anbefalede det Dyretiske Råd nogle hovedområder i anbefaling til lovgivning:
- Uddannelse
- Træning og brug af udstyr
- Doping og andre præstationsfremmede tiltag
- Jeg får den tanke, at dette ikke ligger langt fra det, branchen selv har peget på. Og i nogle tilfælde har været noget længere ude med tiltag, der bør iværksættes. Jeg tænker den vej, der var afstukket fra branchen, var konstruktiv, fortsætter Jørgen Kold. Som kom ind på de steder, hvor branchen allerede har taget hånd om de emner Det Dyretiske Råd har anbefalet ministeren at lovgive på.
- I hele denne proces har en samlet sektor være indstillet på samarbejde. Jeg kan godt ærgre mig over at sektorens arbejde ikke kunne afventes. Det er vigtigt, forandringerne sker rigtigt, end det sker hurtigt. Og vi ved forandring tager tid, og et år er ikke lang tid. Vi skal have accept af forandringerne, det giver et langt bedre resultat, for hesten.
- Der er en risiko for at lovgivning bliver sort/hvid, og faglighed bør være i højsædet i lovgivningsprocessen, og det er her Forum kan være behjælpelig, for jeg regner bestemt med, vi er en del af processen, understregede chefkonsulenten.
Afslutningsvis sagde formand Per Andersen: - Det seneste år har på mange måder været turbulent, men det er dejligt at opleve, at hele hestesektoren rykker sammen om interessen for hesten, og det er vel det bedste udtryk for, at det fantastiske engagement og den store interesse for heste er intakt.
Eftermiddagen er emneopdelt, hvor der først bliver en paneldebat med hestevelfærd som emne.
Herefter fordeles deltagerne i to spor:
14.30
Emne 1
Uddannelse og træning af heste til sport
v/ berider, Bjarne Nielsen
Emne 2
Hvorfor kommer min hoppe ikke i fol?
v/ lektor, Mette Christoffersen, Københavns Universitet
15.15
Emne 3
Holdbarhed i relation til ibrugtagning
v/ fagdyrlæge, Susanne Albæk Kolding, Evidensia Faxe Hestehospital
Emne 4
De nye parasitguidelines til hesteholdet. Hvordan skal jeg forholde mig som hesteejer?
v/ lektor, Tina Holberg Pihl, Københavns Universitet