Fællesskab og venskaber via Ung i DV
Linnea Kampgaard Jansa har arbejdet på Stutteri Ask i 10 år. Hun har været med til VM for ungavlere tre gange og vundet medalje
Linnea Kampgaard Jansa i hoppestalden på Stutteri Ask. Foto: Ridehesten.com
Der er fuld aktivitet på Schelenborg på Fyn, hvor avlshopper, plage og ungheste opholder sig til de bliver 3 år og flytter over i sportsafdelingen på Stutteri Ask. Linnea Kampgaard Jansa har haft en travl weekendvagt – tre føl af de i alt 17 som er ventet på stutteriet i år kom til verden den weekend.
26-årige Linnea trives med jobbet i jobbet på Stutteri Ask, hvor hendes primære ansvarsområde er den løsdriftsstald, hvor åringerne opholder sig i vinterhalvåret. Hendes opgave er at håndtere unghestene, sørge for de kan stå bundet, få grimer på og af, kan røres over alt, blive trukket med, blive læsset i trailer med mere. Alt sammen et led i at lave et godt fundament for deres fremtid som rideheste.
Mit første ord var hest
Linnea kommer ikke fra en hestefamilie, men hendes først ord var hest, fortæller hun med et bredt smil. Hendes barnedrøm var et job som dyrlæge. – Det kan jeg nå endnu, hvis jeg skal arbejde til jeg bliver 76, ler hun. Hun er dog meget glad for jobbet på Ask, hvor hun sammen med fire andre har ansvaret for ca. 80 heste fra føl til 3-års.
Linnea til VM for Ungavlere i Ermel, Holland. Foto: Ridehesten.com
Tre gange til VM
I 2017 var der VM for ungavlere i Canada. Lasse Bendixen fra Stutteri Ask var en del af seniorteamet, og han opfordrede Linnea til at gå ind i Ung i DV.
- Jeg blev medlem af Ung i DV, og kom med til Canada på juniorholdet. Jeg har været med igen i Østrig i 2019 og i Holland i 2022. Det er enormt hyggeligt at være afsted med god gruppe mennesker. Lidt nørdet men hyggeligt, fortæller hun.
Hun nyder også at træffe unge fra andre avlsforbund, og få en god snak om, hvordan deres hverdag er, hvordan de arbejder med heste, og hvordan hesteavlen fungere i deres hjemlande.
- Jeg arbejder jo på fuld tid med heste, men det er der mange af de andre som ikke gør, fortæller hun.
Linnea har opnået flotte resultater ved VM og været i top-ti flere gange i de forskellige bedømmelser. Det hele kulminerede i Holland i 2022, hvor hun var med for sidste gang, og vandt en bronzemedalje i løsspringningsbedømmelse. Noget hun med rette kan være stolt af.
- På Ask vil vi gerne lave den gode sportshest, og gennem Ung i DV har jeg fået mere viden om, hvad det er, der giver den gode sportshest, hvad ligger bag den gode hest.
De løsspringer unghestene flere gange gennem vinterperioden, så Linnea har også fået skærpet sit blik for det. Hun arbejder meget med de føl, som kommer til verden på stutteriet, og det giver hende et unikt indblik i føllenes temperament, personlighed, og som hun siger: - Jeg kan også se både hingstens og hoppens indflydelse på føllene, og kommer gerne med input til, hvilken hingst der passer til hoppen – nogen gange syntes de det er gode forslag, smiler hun.
Hun glæder sig til at overvære VM på hjemmebane, hun er desværre selv faldet for aldersgrænsen, men hun ser frem til at møde en masse engagerede, dygtige unge mennesker. Og opfordrer andre unge til at kigge forbi og få et indtryk af, hvad det vil sige at være en del af Ung i DV.
- Det er så sjovt at opleve unge mennesker, som går op i deres hesteinteresse, slutter hun. Hun har fortsat kontakt til flere af de Ung i DV’er hun var sammen med. Det er stærke venskaber og gode bekendtskaber i ind- og udland, og det sætter hun stor pris på.
Ung i Dansk Varmblod er vært for VM Hvert andet år afvikles et verdensmesterskab for ungavlere fra avlsforbund over hele verden. I år er det Dansk Varmblod, eller nærmere Ung i DV, som har værtsrollen, og mesterskabet afvikles på Stutteri Ask i dagene fra den 4. – 6. juli. Ung i DV har en gang tidligere haft værtsskabet for VM, det var på Vilhelmsborg i 2005, men i år har tilmeldingerne slået alle rekorder. Al kommunikation foregår på engelsk, og deltagerne skal gennem en skriftlig teoriprøve, samt nogle praktiske prøver i bedømmelse af dressurhestens eksteriør samt skridt og trav, løsspringning samt bedømmelse af skridt og trav og mønstring på trekantsbane. Der er andre, mindre konkurrencer undervejs bl.a. 'Turn-out', som er en holdkonkurrence, hvor holdet skal soignere en hest og gøre den udstillingsklar. Gennem årene har flere danske deltagere høstet medajler ved mesterskabet, og Ung i DV arbejder på flere fronter lige nu, dels med forberedelsen af mesterskabet, og alle de praktiske gøremål omkring det, og dels med egen forberedelse til deltagelse.
|