Flotte, informative Avlsfaglige beretninger
Vicky Nortvig og Johnny Hansen – der er talspersoner for hhv. Avlsledelsen i dressur og springning aflagde særdeles interessante informative faglige beretninger og så blev forslagene behandlet

- Vi kan ikke negligere at hestebranchen er under pres, og dressurdelen i særdeleshed, og vi er i avlsledelsen derfor også nødt til at reflektere og stille spørgsmål i forhold til, hvorvidt de egenskaber som vi pt ligger højest vægt på i vores selektering af avlsdyr, også er de egenskaber som kommer til at vægtes højest i fremtidens rideheste, indledte talsperson for Avlsledelsen i dressur Vicky Nortvig sin avlsfaglige beretning.
- Er store og spektakulære gangarter stadig et fokuspunkt til forbedring, eller er vi måske ved at være der, hvor vi med tilfredshed kan sige, at vi er ved at være i mål, når det kommer til type, funktion og rummelighed i bevægelsen i vores population. Måske fremtidens udviklingspotentiale også ligger i retning af at definere hvilket temperament og adfærd der er mest hensigtsmæssigt for at en dressurhest kan vise sig smidigt og afspændt og give et positivt indtryk på fremtidens konkurrencebaner, fortsatte hun.
- Årets kåringstur sidste sommer var, hvad angår kvaliteten af de fremstillede, en bekræftelse af den påstand og de fremstillede hopper ved Dansk Varmblods kåringer er overvejende af særdeles god type og med en passende ædelhedsgrad og funktionalitet. Så selvom vi i 2024 havde et år med en mindre nedgang i antal fremstillede heste, opretholdes alligevel en passende kvalitet i de udstillede heste, både hvad angår føl, 2 års og hopper til kåring, og vi fik udtaget en flot kollektion til årets finale, - Eliteskuet på Vilhelmsborg.
Vicky Nortvig tog os igennem resultaterne af KRAFFT Eliteskue, og så satte hun fokus på træning og fremvisning af de unge heste i de forskellige avlsmæssige foranstaltninger, hvor hestene bærer rytter. Vicky gennemgik også resultatet af den nyligt overståede hingstekåring i Herning.
Talsperson for Avlsledelsen i dressur Vicky Nortvig. Foto: Ridehesten.com
Bedømmelser af vallakker
Et fokuspunkt i avlsplanen, som vi er klar til at implementere fra i år, er bedømmelse af vallakker. Formålet er blandt andet at optimere på vores lineære data til indeksberegning. Vi går glip af data på halvdelen af vores population som det er nu og ved at bedømme en større mængde af begge køn kan denne mængde forøges, vores data optimeres og danne et endnu mere retvisende billede. En anden forhåbentlig sidegevinst ved at gøre bedømmelse af vallakker muligt er et ønske om at øge antallet af fremstillede heste ved vores arrangementer. Hvis vi skal sikre at vores arrangementer fortsat er fagligt interessante, attraktive for tilskuere og økonomisk rentable at afholde for regioner og forbund så er det en nødvendighed at opretholde et vis antal. Rent praktisk vil bedømmelse af vallakker foregå på samme vilkår og efter samme procedure som hopperne og de vil også ud fra samme høje kvalitetskrav kunne udtages til og opnå medalje ved Eliteskuet.
Vi arbejder løbende på at udvikle og åbne op for flere fremvisnings- og bedømmelsesmuligheder for en større mængde af DV avlede heste. Profilen på en avler i Dansk Varmblod er nemlig også under forandring. Der bliver længere og længere imellem dem der er opvokset i en avlerfamilie, har lært det fra barnsben og overtaget en fungerende hoppestamme. Mange af vores nye avlere kommer i stedet fra sporten og finder vej ind i vores avler-univers via en hoppe som har brug for en pause fra sporten eller pga. ønsket om at lave en aftager efter deres nuværende konkurrencehest. Der kan være et potentiale for at rekruttere nye medlemmer hvis vi rækker aktivt ud til ryttere og gøre dem opmærksomme på hvad vi kan tilbyde i Dansk Varmblod og hvorfor de skal vælge en DV-hest frem for en anden race, når de skal ud at finde deres næste konkurrencehåb.
Efter Vicky Nortvigs beretning kom Johnny Hansen på talerstolen og satte fokus på avlen af springheste.
Talsmand for avlsledelsen i springning Johnny Hansen. Foto: Ridehesten.com
- Vi har ikke så mange springheste, som i dressurafdelingen, men de er gode, indledte talsmand for Avlsledelsen Johnny Hansen. Han viste en oversigt over, hvor mange heste af springafstamning, der er blevet bedømt over sæsonen. Han talte ind i, at avlsledelsen for springning har kørt mange km for at bedømme få heste. Derfor arbejdes der på at samle bedømmelse af heste med springafstamning på færre pladser.
Det er nu engang, når vi ser hestene under rytter, vi kan bedømme hestenes kvalitet, og derfor vil vi fremover se flere springheste redet ved fx Eliteskuet. Johnny Hansen talte også ind i vigtigheden af at få endnu mere fokus på ridelighed, for det har en stor effekt på, hvordan hestene vil klare sig i sporten fremadrettet.
Johnny talte også om, at mange nye avlere kommer fra sporten. – Vi ser flere hopper, som bliver kåret ved fx egnethedstesten.
Johnny Hansen talte også om hoppekåringsturen i USA, som han og Signe Wiese stod for i efteråret. - Det er vigtigt for os at være der. Der er udviklingspotentiale, understregede han. Og det samme er indtrykket efter sidste års kåringsweekend i Norge.
Johnny talte om ændringerne i afviklingen af materialprøven for hingste. – Det var en fornøjelse, og med tanke på hestevelfærd er det den rette løsning. Vores afsluttende materialprøve har aldrig tidligere fungeret bedre. Der har været rejst lidt kritik af, at hingstene først er færdigkåret som 5-års, men den kritik er nu forstummet.
Johnny talte også om vigtigheden af et korrekt eksteriør og god ridelighed på springhestene, fordi eksteriøret har indflydelse både på hestenes muligheder i sporten, men også af hensyn til holdbarhed og sundhed.
- Vi skal avle heste, der er ridelige, og det er vi godt på vej til, sluttede Johnny Hansen.
Dagen sluttede med behandling af indkomne forslag
Forslag 1
I takt med vi er blevet færre, har forbundet stillet forslag om, at der skal ændres i beregning af antallet af repræsentanter i regionerne. Det foreslås at antal repræsentanter i regionerne fastsættes til 125, så vi har en bred repræsentantskare.
71 stemte for.
Forslag 2
Forslag til ændring i regions økonomi i afholdelse af egnethedstest. For nuværende afholder regionerne udgifterne til afholdelse af egnethedstest, mens alle indtægter tilfalder forbundet. Det har ikke været muligt for Region 2 at lave et økonomisk positivt resultat på dette arrangement. Fremadrettet foreslår vi at egnethedstesterne bliver et forbundsarrangement, hvor udgifter afholdes af forbundet.
Forslagsstiller: Region 2
Efter information fra Claus Hansen, blev forslaget trukket, fordi der allerede nu arbejdes på en løsning. Den bliver præsenteret på Stormødet.
Forslag 3
Harmonikarakter. Vi ønsker at indføre en harmonikarakter til Dansk Varmblods arrangementer, hvor hestene vises under rytter og en harmonibemærkning til følskue. Begrundelse: Vi ønsker dette for at honorere den afspændte og velforberedte hest. Harmonikarakteren giver dommerne mulighed for at nuancere bedømmelsen og derved påvirke, hvilke rammer man ønsker de unge heste vist i. Til følskuerne vil en harmonibemærkning kunne understøtte Fit to Compete. Med det øgede fokus der er på vel færden i brugen af hesten i sport, er det vigtigt vi har redskaber der kan bruges til at angive den ønskede retning. Det er vigtigt at vi som forbund tydeligt signalerer, hvordan vi ønsker hesten fremvist ved vores arrangementer. Forslagsstiller: Region 2
Dette emne blev diskuteret blandt medlemmerne. I forhold til, hvilken værdi dette vil have i selve bedømmelserne.
Nogle regioner argumenterede for forslaget, andre mente det ikke var så brugbart i forhold til bedømmelse af føl. Atter andre talte om et ”miskmask” i forhold til, at der gives ridelighedskarakterer til de heste, vi ser under rytter.
Og hvad skal sådan en harmonikarakter så indeholde? Det mangler vi at få defineret.
Der var undervejs i debatten også et ønske om at få ændret titlen på Fit to Compete.
Efter flere input til Hovedbestyrelsen, blev der ikke forlangt afstemning om forslaget.
Forslag 4
Fælles karakteristik. Vi ser gerne fælles karakteristik indført til hoppekåringerne og bedømmelse af to års, på samme måde som det allerede fungerer ved følskuerne. Hopperne skal ind i passende holdstørrelse. Forslagsstiller: Region 2
Vi ønsker ikke en anden form for bedømmelse, men vi ønsker I formidler jeres bedømmelser til glæde og lærdom for os, der ikke har jeres erfaring, argumenterede Per Andersen for forslaget.
Claus Hansen fortalte, at der er opbakning i HB til at kommenteringen fylder noget mere i forbindelse med bedømmelserne. Mere faglig information er ønskelig, og det bakker vi op omkring, lød det.
Forslag 5
Hårprøver til DNA- og FFS-test Det skal være tilladt for avlere i Dansk Varmblod, selv at udtage hårprøver til DNA-og FFS-test af føl og sende disse til et DV-godkendt DNA-laboratorium. Dokumentation for testresultat kan deles med DV/SEGES, og vil derefter være en fuldgyldig verificere af afstamningen på føllet. Vi ønsker at Hovedbestyrelse løfter opgaven om at udvælge og for handle priser hjem fra et passende antal udbydere, hvor DV-avlerne efterfølgende selv kan vælge hvilken leverandør de ønsker. Kravet om at teste på 17 mikrosatelitter frafalder også. Forslagsstiller: Region 4
Victoria Mortensen fortalte de har været i dialog med HB omkring emnet. SEGES har overtaget DNA-laboratoriet i januar, og der er en dialog mellem SEGES og Claus Hansen. Og at der er en forventning om, at avlernes økonomiske interesser bliver varetaget i den dialog. Vi har behov for at se, hvor der er besparelser for vores avlere.
Forslaget blev trukket på baggrund af, at der er en dialog i gang. Og Jan Pedersen forklarede, at målet med at SEGES har overtaget DNA-laboratoriet også er at gøre det billigere for avlerne.
Forslag 6
Genfremstilling til 1-dags afprøvning samme år. Hopper som har deltaget til en sadelkåring, men dumpet ride prøven, skal have mulighed for at genfremstilles til én ny 1-dags afprøvning samme år (kun ridedelen). Denne genfremstilling, vil ikke have betydning for hoppens ekstriørkåringsgrad, som er sat ved før ste kåring, men giver blot hoppen en ny mulighed for at få sit ”R”. Forslagsstiller: Region 4
Det var Victoria Mortensen som begrundede forslaget fra regionen. Og hun forklarede, at der kan være noget, som har indflydelse på afprøvningen i negativ retning, fx brunst, som betyder, at hoppen ikke kan bestå sin rideprøve. Og i stedet for at forlange, den først må komme igen næste år. Der er opbakning fra HB, men der skal en vis styring på det, så hopperne ikke bliver redet for meget over sommeren af hestevelfærdsmæssige årsager, bemærkede Jan Pedersen.
Forslag 7
Det gøres valgfrit at modtage medlemsmagasinet Ridehesten Vi foreslår, at repræsentantskabet undersøger muligheden for følgende:
1. At det bliver valgfrit for med lemmer, om de ønsker at mod tage Ridehesten som en del af deres medlemskab. De medlemmer, som fravælger magasinet, skal have et reduceret medlemskontingent.
2. Alternativt at reducere udgivelsesfrekvensen af Ridehesten til to gange om året for at sænke omkostningerne til medlemsbladet, hvilket ligeledes vil muliggøre en nedsættelse af kontingentet. Forslagsstiller: Helle Møller Andersen, Region 5
Helle har trukket forslaget af to grunde. Hun er blevet bevist om, der er en aftale med Wiegaarden frem til 2026. Og så har Wiegaarden og Dansk Varmblod forpligtet sig til at finde en løsning.