Fødevarestyrelsen starter kontrolkampagne
I 2025 – fra februar til december – vil Fødevarestyrelsen lancere en kontrolkampagne hos dyrlæger og hesteejere kaldet ”Sunde Dyr”, med fokus på medicinhåndtering, smittebeskyttelse og regler for anmeldepligt
Fødevarestyrelsen vil i det kommende år gennemføre en kontrolkampagne på: regelefterlevelsen på områderne for anmeldepligt, korrekt anvendelse af medicin til dyr og smittebeskyttelse hos familiedyrs- og hestepraktiserende dyrlæger samt i hestebesætninger, lyder det i en pressemeddelelse.
En korrekt håndtering af medicin, smittebeskyttelse og anmeldepligt er helt grundlæggende for at opretholde sunde dyr i Danmark. Disse aspekter spiller en væsentlig rolle i forebyggelsen af sygdomme, herunder zoonoser. Det fremmer desuden ansvarlig brug af medicin, hvilket kan føre til et lavere forbrug af antibiotika.
”I forbindelse med Fødevarestyrelsens kontrol af praktiserende dyrlæger inden for heste- og familiedyrspraksis i de seneste år er der registreret hyppige sanktioner vedrørende medicinhåndtering, hvorfor denne kontrol fortsat har relevans. Desuden er der identificeret et behov for øget fokus på smittebeskyttelse samt anmeldepligt og den dertilhørende lovgivning. Med den nylige implementering af EU’s dyresundhedslov er der indført nye regler på disse områder, og Fødevarestyrelsen ønsker derfor at afdække ikke kun dyrlægers, men også hestebesætningers tilgang til smittebeskyttelse og anmeldepligt. Ved at kontrollere både familiedyrsdyrlæger og hestedyrlæger samt udvalgte hestebesætninger vil Fødevarestyrelsen få indblik i dyrlægernes tilgang og samspillet mellem dyrlæge og besætninger.”
Formålet med kampagnen er at opretholde sunde dyr i Danmark ved:
Hos familiedyrsdyrlæger:
- at kontrollere, at regler og retningslinjerne for anmeldepligt og smittebeskyttelse overholdes,
Hos hestedyrlægerne:
- at kontrollere regler for anvendelse, udlevering og ordination af veterinære og humane lægemidler, herunder at lægemidlernes markedsføringstilladelse (SPC) følges, og kaskadereglen overholdes,
- at kontrollere regler for anvendelse af antibiotika og lægemidler til behandling af parasitter, herunder anvendelse af rutinemæssig og forebyggende behandling,
- at kontrollere regler for etiketter på medicinpakningen, og
- at kontrollere, at regler og retningslinjerne for anmeldepligt og smittebeskyttelse følges.
I hestebesætningerne:
- at kontrollere regler for opbevaring og anvendelse af lægemidler,
- at vejlede om regler og retningslinjerne for anmeldepligt og smittebeskyttelse i hestebesætninger, og
- at afdække kendskabet til anmeldepligt og smittebeskyttelse blandt ejere af hestehold.
Læs mere HER
INFO
Regler om medicinhåndtering i hestebesætninger
Siden 1. februar 2007 har der været krav om, at dyreejere og deres medhjælpere skal have gennemført et godkendt kursus i håndtering af veterinære hjælpemidler til produktionsdyr, hvis de anvender veterinære lægemidler. Undtaget fra kravet om kursus er alle, der før 1. februar 2007 har haft 6 måneders sammenhængende praktisk fuldtidsarbejde med produktionsdyr, hvor medicinhåndtering har været en del af arbejdet. Anvendelse af lægemidler på heste, som er udelukket fra konsum, er fritaget fra kravet. Det betyder, at du selv må give ormekur og efterbehandle heste (også intramuskulært) ved sygdom.
Det er altid hesteejeren, der er ansvarlig, for anvendelse og opbevaring af lægemidler til egen hest. Ejeren skal føre optegnelser over medicinanvendelse, med mindre hesten er udelukket fra konsum. Derfor er det også ejeren, der bliver straffet, hvis optegnelserne ikke er korrekte. Ulovlige lægemidler er altså generelt set hesteejerens ansvar, men særlige forhold kan gøre sig gældende. Det kan f.eks. være en aftale med ejer og opstaldningssted (rideskole) om, at de tager sig af medicinsk behandling. I sådanne tilfælde vil der foretages en konkret vurdering af ansvarsforholdene.