Hingste i overtal ved UVM
Ser man nærmere på finalisterne ved UVM i dressur de seneste 10 år har hingstene været klart i overtal, men det er hopperne, som hovedsageligt har vundet medaljer til Dansk Varmblod
Tre Dansk Varmblods hingste har redet flere medaljer hjem ved UVM, fra venstre Sezuan/Dorothee Schneider, Hesselhøj Donkey Boy/Jan Christensen og Hesselhøj Down Town/Jeanna Högberg. Foto: Ridehesten.com
Det er den store, hyggelige stævneplads i den tysk by Verden, som i år danner rammen om FEI WBFSH Dressage World Breeding Championship for Young Horses, verdensmesterskaberne for unge dressurheste. Det sker i dagene fra den 6. – 10. august.
Dansk Varmblod bliver repræsenteret af 12 heste (tre avlshingste, fire hopper og resten vallakker). Arrangørerne har set på finalisterne de seneste 10 år, og her kommer man til en klar konklusion: Blandt de 337 finalister var der 200 hingste, 81 hopper og 56 vallakker. Hingstene er dermed klart i overtal, men det er ikke altid, at der er lavet en indberetning, hvis en hingst bliver kastreret. I listen fra arrangørerne angives det ikke, hvor mange af de 200 hingste, som rent faktisk er kårede. Uanset, er hopperne dog i mindretal i forhold til antallet af hingste/vallakker i finalerne.
Tre succesfulde DV-hopper, som har fået flere UVM-medaljer. Fra venstre er det Fiontini/Severo Jurado Lopez, Quinn G/Fiona Bigwood og UNO Donna Unique/Andreas Helgstrand. Foto. Ridehesten.com
Succesfulde DV-hopper
Dansk Varmblod har haft stor succes med de hopper, som har repræsenteret forbundet. Den aller første Dansk Varmblodsmedalje blev redet hjem af Dorthe Sjøbeck Hoeck på guldmedaljehoppen Polka Hit Nexen – de vandt sølv i 2008. I 2008 og 2009 vandt guldmedaljehoppen Uno Donna Unique redet af Andreas Helgstrand hhv. sølv og guld.
I 2015 vandt guldmedaljehoppen Fiontina redet af Andreas Helgstrand en sølvmedalje, og samme år vandt sølvmedaljehoppen Fiontini (helsøster til Fiontina) guld sammen med Severo Jurado Lopez, og den præstation gentog de i 2016 og 2017.
Guldmedaljehoppen Queenparks Wendy og Andres Helgstrand vandt bronze i 2019. I 2022 vandt sølvmedaljehoppen Lyngbjergs St. Paris en guldmedalje redet af Victoria E. Vallentin. I 2023 og 2024 vandt den kårede hoppe Quinn G. guld med hhv. Betina Jæger og Fiona Bigwood. Så halvdelen af de 22 medaljer Dansk Varmblod har vundet ved UVM – er vundet af hopper.
Avlshingstene har også gjort sig bemærkede. Årets Hingst Sezuan, redet af Dorothee Schneider vandt guld tre år i træk – første gang i 2014. Årets Hingst Hesselhøj Donkey Boy vandt bronze i 2017 og sølv i 2019 redet af Jan Christensen. I 2021 blev det til en guldmedalje til Hesselhøj Down Town redet af Jeanna Högberg, og de vandt sølv det følgende år.
Fire vallakker har vundet medaljer til Danmark: 2009 Hønnerups Driver/Andreas Helgstrand, Zhaplin Langholdt/Andreas Helgstrand, Blue Hors Touch of Olympic L/Nanna Skodborg Merrald og Alkaline/Merita Hagren.
Eva Möller og avlshingsten Global Player opdrættet af Henrik Hansen, Solrød Strand. Foto: Ridehesten.com
UVM i en god udvikling
Arrangørerne i Verden har talt med en af de succesfulde ryttere i UVM, tyske Eva Möller, som i 2022 vandt guld med den danskopdrættede avlshingst Global Player (Henrik Hansen).
Det var hendes ottende VM-medalje og hendes tredje VM-titel. Om "hingstenes dominans" siger hun: "Jeg tror, det skyldes, at hingstene – for det meste er kårede – og de er gennem en streng selektion. Hingsteejere lægger større vægt på at se VM som et udstillingsvindue for deres hingsteavl." Personligt nyder hun også at ride hingste. "Hvis du har dem på din side, og de vil vise sig frem – kan du bruge det positivt som rytter. Det er et lille plus."
Om forberedelse til UVM siger hun: "Du træner hestene ligesom før enhver anden konkurrence," understreger Eva Möller. "En hest trænes normalt efter træningsskalaen. Det er præcis, hvad vi har brug for. Det er retningslinjen." Og den erfarne træner har et tip: "Den mest almindelige fejl, der begås, især ved verdensmesterskaberne, er, at rytterne lægger for meget pres på sig selv. De vil have, at hestene skal trave endnu bedre, galopere endnu bedre, og nogle gange tilsidesættes hestens naturlige evner."
Men overordnet set tror hun fuldt og fast på: "Ridning og bedømmelse ved verdensmesterskaberne er støt forbedret i løbet af de sidste 20 år. Efter min mening har det hele udviklet sig i en meget positiv retning." Det naturlige i hestenes præsentation bedømmes også mere positivt.
"Man må aldrig glemme, at selvom verdensmesterskaberne er en scene helt for sig, er det kun én etape i hestenes træning. Dette er en fantastisk mulighed, hvis det gøres fornuftigt, for at give en ung hest positive konkurrenceoplevelser."
Dansk Varmblods heste til UVM i Verden
5-års
Betina Jæger og FAUSTINO G.
e. BLUE HORS FARRELL/SEZUAN
Opdrætter & Ejer: Stutteri G. v/ Helene Geervliet
Selina Solberg Vittinghus og ATTERUPGAARDS BERNACHI
e. BON COURAGE/CAPRIMOND E.H.
Opdrætter og ejer: Stutteri Atterupgaard
Mette Sejbjerg Jensen og STRAIGHT HORSE LEONARDO
e. LORD EUROPE/DE NIRO
Opdrætter & Ejer: Straight Horse ApS
Selina Solberg Vittinghus og ATTERUPGAARDS DAIMI
e. SPRINGBANK II VH (SWB)/BON BRAVOUR
Opdrætter og ejer: Stutteri Atterupgaard
1. reserve
Merita Hagren og DIZZY
e. HESSELHØJ DONKEY BOY/BLUE HORS ZACK
Opdrætter: Hesselhoej.dk ApS
Ejer: Helgstrand Dressage ApS
2. reserve
Betina Jæger og FREDENSDALS IMPRESSIVE DWB
e. IMPOSANTOS/DE NOIR
Opdrætter: Linda Falensteen og Martin Strande
Ejer: Anja Clemmensen
6-års
Carina Cassøe Kruth og SVALEGÅRDS HOT DRIVER
e. HESSELHØJ DONKEY BOY/BLUE HORS HOTLINE
Opdrætter: Stutteri Svalegaard
Ejer: Four Oaks ApS & Stutteri Svalegård
Anders Hoeck og BRANDTBJERGS DIVYA
e. HESSELHØJ DONKEY BOY/BLUE HORS DON OLYMBRIO
Opdrætter: Brandtbjerggaard v/ fam. Buhl
Ejer: Stutteri Søbakkehus
Anne Troensegaard og SLANGERUPGAARDS SAFFRON
e. SECRET/SCOLARI
Opdrætter & Ejer: Slangerupgaard A/S
Mette Sejbjerg Jensen og STRAIGHT HORSE SUN KING
e. SIR DONNERHALL I/BLUE HORS ZACK
Opdrætter & Ejer: Straight Horse ApS
1. reserve
Susanne Barnow og KJELDGÅRDENS DJANGO
e. HESSELHØJ DONKEY BOY/DE NOIR
Opdrætter: Jørgen Nielsen
Ejer: Steffen Kristensen & Barnow Dressage
2. reserve
Jan Christensen og QUATER SON
e. QUATERHIT/TOTILAS
Opdrætter: Dorthe Gravgaard
Ejer: Søgaard Dressage
7-års
Fiona Bigwood og QUINN G.
e. QUATERHIT/FASSBINDER
Opdrætter: Helene Geervliet
Ejer: Fiona Bigwood
Lone Bang Zindorff og FA VIVIANI DWB
e. VALVERDE/TAILORMADE TEMPTATION
Opdrætter: FA-Horses ApS
Ejer: Bang - Dressage v/ Lone Bang Zindorff
Astrid Gemal og VALEGRO MAJLUND
e. VITALIS/ZHIVAGO
Opdrætter & Ejer: Majlund Stutteri ApS
Susanne Barnow og EQ SECRET SURPRISE
e. SECRET/GRIBALDI
Opdrætter & Ejer: Susanne Oldenborg
1. reserve
Rune Willum Hansen og DUDLEY PAX
e. HESSELHØJ DONKEY BOY/SEZUAN
Opdrætter & Ejer: Stutteri Pax I/S
2. reserve
Maria Anita Andersen og CS NABIHA
e. QUATERHIT/DREAM BOY
Opdrætter & Ejer: Christian Springborg
Arrangørernes hjemmeside: WM junge Dressurpferde in Verden