Ny dommeruddannelse

Ved Dansk Varmblods repræsentantskabsmøde aflagde Jens Søgård den avlsfaglige beretning for dressur – vi bringer her et uddrag

 Jens Søgård aflagde en særdeles interessant avlsfaglig beretning for Avlsledelsen for dressur. Foto. Ridehesten.com

Medlem af Avlsledelsen for dressur, Jens Søgård aflagde den faglige beretning for dressurdisciplinen ved Dansk Varmblods repræsentantskabsmøde i MCH Messecenter Herning lørdag den 20. april.

Jens Søgård satte ord på dommernes observationer fra sommeren og vinterens kåringer og forbesigtigelser, samt fortalte om arbejdet med at rekruttere og uddanne nye dommere.

- Vi har nogle nye dommere på vej, indledte Jens Søgård, som uddybede: - Vi har lavet en mere formaliseret dommeruddannelse, med en mentorordning, så vi kan få nye dommere ind. Der vil altid ske frafald, så det er vigtigt, der kommer nye til – og gerne nogle som har en god relation til hesteavlen.

- Det er en 2-årig teoretisk og praktisk uddannelse, og derefter får de en mentor, så de kan komme med ud for at dømme. I første omgang vil de være med som skrivere for dommerne. For at gøre det mere attraktivt at være dommer i Dansk Varmblod, har vi heldigvis fået gang i dommerkonferencen igen. I januar havde vi en rigtig god konference, hvor der var meget fokus på hestevelfærd og unghesteridning i kombination med noget praktisk bedømmelse.

- Den nye avlsledelse kom til i begyndelsen af juni, og fik talt om, hvad vi gerne ville ændre en smule på. Det skulle vise sig, at vi bestemt fik noget at lave. Der har været en rigtig flot fremstilling i år af både hopper og føl.

 Årets Hoppe, Polka Perfection M e. Secret opdrættet af Sanne Mathiasen, redet af Dennis Kjær, det er den måde vi gerne vil se hesten ser ud, når de bliver redet for dommerne, sagde Jens Søgård bl.a. i sin redegørelse for avlsarbejdet. Foto: Ridehesten.com

Ridning til kåringer og afprøvninger

- Vi enedes om at justere en lille smule på den måde, vores ungheste bliver vist på. Ikke fordi vi forud havde set nogle ubehagelige tv-udsendelser, men det var et oprigtigt ønske om at se ridning mere på hestens velfærd, lige at få skruet lidt ned på det tempo, de bliver vist i, og det pres, der bliver lagt på nogle af hestene.

- Vi må erkende, at i Dansk Varmblod er det næsten det første sted hestene bliver vist frem, så det er temmelig vigtigt, at vi også har styr på den hestevelfærd, som er nødvendig, og der er kommet rigtig meget fokus på. En anden ting er, at skal vi bedømme avlshestene korrekt, skal vi se deres naturlige gangarter. Det kan ikke nytte noget, at vi ser hverken fri trav, samlet trav eller noget midt imellem. Vi skal se hesten, som den er skabt, det er det, den kan nedarve, og det er derfor rigtig vigtig, vi ser hestene i det rette tempo. Det giver en mere ensartet bedømmelse. Tidligere, da vi startede med sadelkåring, havde vi en diskussion om det nu kunne gå, om det var i orden at ride de unge hestene. Og der i hvert fald skulle være noget, man kalder remonteridning. Jeg har de senere år tænkt på, om der overhovedet er nogen, der kender det mere, sagde Jens.

- Hvis ansvar er det så? Ja, vi kan jo sige: rytterne rider simpelthen ikke, som vi vil have det. Men i virkeligheden er det dommerne, som har ansvaret for det. Hvad er det, der får rytterne til at ride, som de gør? Det er for at få de gode points, så enkelt er det. Hvis vi siger, vi vil have noget andet, så får vi noget andet. For det er så der, de får de gode points.

Vi har fået TD’er på opvarmningen ved sadelkåringerne, og det hilser de meget velkomment, fortalte han videre.

Det var en flot hoppekåring, dommerne har set, og det var ikke meget, de skulle bede rytterne om at justere på deres ridning undervejs, understregede han.

Tre guldmedaljer, 11 sølvmedaljer og 34 bronzemedaljer var resultatet ved KRAFFT Eliteskue, og som Jens Søgård bemærkede: – Vi har en bred top, af virkelig flotte hopper. Det skyldes et godt avlsarbejde i Dansk Varmblod, og der er sat nogle mål for, hvor vi vil hen. Typemæssigt er vi der, hvor vi ønsker at være. Og toppen viser virkelig vejen.

Jens Søgård gennemgik årets vindere ved Eliteskuet og 35-dages testen, og større præstationer som UVM guldmedaljen til Quinn G e. Quaterhit redet af Betina Jæger og opdrættet af Helene Geervliet.

Jens slog også et slag for brugen af de lineære indekstal, man kan se på hestedata, som en overskuelig graf.

 Guldsamlingen fra Atterupgaard – en guldsamling er altid flot, men denne her syntes jeg, var lidt i særklasse, sagde Jens Søgård. Det er Atterupgaards Delorian, der er mor til samlingen, og man kan se, at mor-hoppen var lige så flot og moderne som sine afkom. Foto: Ridehesten.com

Vurdering af temperament

Vurdering af hestens temperament er en stor del af avlsplan 2030 (den kan ses på hjemmesiden https://varmblod.dk/avlsplan) og avlsledelsen skal, som Jens forklarede: finde ind til, hvordan man skal vurdere temperamentet. Det er en subjektiv bedømmelse. Og der er fremvisere som er dygtige til at få vist heste godt frem, selvom hestene måske ikke har et godt temperament, bemærkede han.

Moderne ifolingsteknikker er også til debat. Brugen af ICSI betyder, at der kan komme flere afkom efter en hoppe i samme fødselsår. – Vi har lige set, at Svensk Varmblod fra 2025 ikke længere vil registrere ICSI-føl. Måske skal vi ind for at regulere, hvor mange føl vi kan registrere efter den enkelte hoppe om året? Og vi har jo nogle krav til frugtbarhed, for at kunne blive elitehoppe. Er det frugtbarhed, at en hoppe kan få fem føl om året via en teknik udført af dyrlæger? Spurgte han. Ved at indsnævre genpuljen, kan vi også risikere at få sygdomme ind i hesteavlen, som vi ikke kender i dag. – Når først vi oplever, der er et problem, er det for sent.

Jens Søgård sluttede med at rette en tak til sine dommerkolleger, sekretariatet og alle de avlere, som fremstiller deres heste i forbundet.

Hold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram