Præmiehingst til sydfynsk avler
Jens Jørgen Abildskov har opdrættet hingsten Standagergårds McCloud, som han fremstillede ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning, hvor McCloud blev udnævnt som præmiehingst
Præmiehingsten fra Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning, Strandagergårds McCloud, med ejer og opdrætter Jens Jørgen Abildskov samt Bjarne Nielsen og Jan Pedersen fra Dansk Varmblod. Det var Jesper Bisgaard Nielsen, som klargjorde og fremviste hingsten. Foto: Ridehesten.com/Kristine Ulsø Olsen
Der blev i år udnævnt seks præmiehingste i hold 1 ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning i marts. Hingste, som under kåringen viste sig at være af en særligt god kvalitet. Iblandt dem var Standagergårds Mccloud e. My Vitality/Sezuan, som er opdrættet hos Jens Jørgen Abildskov fra Oure på Sydfyn og ud af RDH-hoppen Strandagergårds Selma.
Det var Vallentin Dressage og dermed Jesper Bisgaard Nielsen, som havde forberedt hingsten til Herning, og som Jens Jørgen Abildskov fortæller, voksede hingsten med opgaven.
Esben Møller fra Helgstrand Dressage havde allerede et godt øje til hingsten ved forbesigtigelsen, og som dagene gik i Herning, viste den unge hingst at leve op til alle forventninger. Jens Jørgen har efterfølgende indgået en handel med Helgstrand Dressage.
– Nu kommer han til et sted, hvor han får alle chancer både som avlshingst og i sporten. Det er jeg meget glad for, og det kan også give god reklame til stutteriet. Jeg er dyrlæge, men jeg har hverken faciliteter til at tappe en hingst eller tid til at stå for tapninger, så valget stod mellem at lave aftale med en hingstestation eller at sælge ham.
Til daglig driver Jens Jørgen Abildskov Svendborg Dyrehospital og Langelands Dyreklinik samt landbrugsejendommen Strandagergård, som er beliggende særdeles naturskønt ved skov og strand. Det er en ejendom, som har været i familiens eje siden 2002 og gennemgået en gennemgribende renovering. I dag fremstår stedet som ægte sydfynsk landidyl med egen sø og strand og en parklignende have, hvor flere påfugle og høns spankulerer rundt.
Artiklen kan læses i magasinformat her: Strandagergaard
Strandagergårds McCloud under Ida Guldberg i Herning. Foto: Ridehesten.com
Det startede med Gravvænge-stammen
Omtrent samtidig med, at familien faldt for idylliske Strandagergård, fik Jens Jørgen et godt øje til et dejligt hoppeføl hos den succesfulde, fynske avler Svend Rosager. Det lykkedes dem at nå til enighed om handlen, og Shania Gravvænge e. Sam-Sam flyttede ind på Strandagergård. Hendes mor er Scarlet Gravvænge, der er elitehoppe og mor til medaljehopper, en avlsgodkendt hingst og flere sportsheste. Shania Gravvænge blev kåret i RDH og har fået 13 afkom på stutteriet, blandt andet den godkendte præmiehingst Strandagergårds Faustino e. Fürstenball og Strandagergårds Deluxe e. De Noir samt Strandagergårds Fürstfahrenheit e. Fürstenball, som begge blev udtaget til hingstekåring. Hun er også mor til Don Romantic-datteren og RDH-hoppen Strandagergårds Shamona, hvis første føl, Strandagergårds Scirocco e. Sezuan, blev Årets dressurbetonede hingsteføl i 2014 og solgt for en rekordsum på 550.000 kr. på eliteauktionen til norske Kristin Andresen.
McClouds mor Strandagergårds Selma e. Sezuan kom til verden i 2016. Hun blev kåret i RDH og har indtil videre fået fire føl på stutteriet, halvdelen via embryo transfer. Nu er hun sat i træning, hvor hun udvikler sig særdeles lovende. Det er Annabell-Kristine Uhl, som træner hestene for Jens Jørgen Abildskov. Det har hun gjort de seneste to år.
– Jeg kan virkelig godt lide at ride på hende, men hun er en teknisk lidt svær hest, fortæller Annabell-Kristine om McClouds mor.
Desværre måtte Shania Gravvænge aflives i vinter i en alder af 23 som følge af en stor tumor i bughulen. Heldigvis, som Jens Jørgen siger, har han flere gode, yngre hopper i avlen, og han får hvert år 5-6 føl, heraf er typisk de to af dem på rugehopper.
I år ventes der fem føl på stutteriet, og da de har stort fokus på at avle ridelige afkom, er to af disse efter Blue Hors St. Schufro, en efter Dynamic Dream, One to Remember og Be Sure.
Det klare mål for stutteriet er at avle dressurheste til internationalt niveau. Stutteriet har et stærkt hoppemateriale, og hingstevalget planlægges meget målrettet med fokus på hingstens egenpræstation, og ikke mindst afkoms præstationer.
Jens Jørgen Abildskov med en dejlig 2-års hoppe, Strandagergårds Sakita e. Elastic, trukket på bronzemedaljehoppen Strandagergårds Sanadu e. Blue Hors Zackerey ud af samme hoppestamme som præmiehingsten McCloud.
McCloud – en overraskelse
– Det kom lidt bag på os, at McCloud udviklede sig så godt, som han har gjort, fortæller Jens Jørgen. Han havde fire hingsteføl i denne årgang; to af dem blev valgt fra som hingsteemner, og så havde han to tilbage, heriblandt McCloud som blev sat i træning.
– Det var egentlig den anden, jeg satsede på, men McCloud viste os, hvad han indeholdt.
Jens Jørgen vælger at lade føllene forblive hingst, til de er godt to år. Det er ikke et problem, er hans erfaring.
McCloud er ikke stutteriets første præmiehingst. I 2016 blev Fürstenball-sønnen Strandagergårds Faustino præmiehingst i Herning og deltog i 35-dages testen, hvor han desværre måtte udgå med en skade få dage inden den endelige eksamen.
Han blev aldrig færdigkåret, og skaden har betydet, at han er blevet skånet og redet moderat: – Vi har beholdt ham, og han fungerer fint som ridehest for Annabell-Kristine, der nyder at træne ham. Han er staldens Maskot.
Selvom Jens Jørgen Abildskov tre gange tidligere har fået en unghingst udtaget til hingstekåringen, er det lige spændende hver gang, fortæller han.
– Vi havde en fornemmelse af, at McCloud ville klare sig godt. Vi kunne jo se, han absolut var godt med, når han blev vist for dommerne.
Annabell-Kristine Uhl rider her præmiehingsten McClouds mor Strandagergårds Selma e. Sezuan. Den 9-årige hoppe er sat i træning og fungerer godt under sin rytter.
Indkøbt ridecenter
Selvom Jens Jørgen Abildskov har en dejlig hoppestald og en funktionel løsdriftsstald og flere folde omkring Strandagergård begyndte det alligevel at knibe lidt med pladsen. Hertil kommer, at med 5-6 føl årligt er der en større flok heste, der skal i træning inden salg, og det er en stor udgift.
I 2019 blev et ridecenter sat til salg ca. ti kilometer fra stutteriet, og her valgte Jens Jørgen at indkøbe centeret, renovere det og lave et staldafsnit til opstaldere og et til egne heste.
”Knøsevej”, som ridecenteret kaldes i daglig tale, har 18 hektar udlagt i folde og til wrap-produktion. Ved selv at dyrke hovedparten af det foder, der bruges til hestene, kan omkostningerne holdes nede, og samtidig kender de kvaliteten af det wrap, hø og halm, de selv producerer.
Annabell-Kristine bor på stedet og driver det i hverdagen sammen med en hestepasser.
– Når man kan få en dygtig rytter og godt personale, så var det en bedre løsning. Det giver noget mere arbejde, men det er spændende og rart at have hestene tæt på. Så har jeg også mulighed for at følge med i træningen af mine heste, og det nyder jeg, slutter Jens Jørgen Abildskov.
Præmiehingsten, Fürstenball-sønnen Strandagergårds Faustino, blev ikke færdigkåret. Han var i 2016 til 35-dages test, men en gammel skade brød op få dage inden eksamen. Nu er han gårdens maskot og en fremragende ridehest for Annabell-Kristine.