Stationsafprøvning – noget for dig?

Dansk Varmblod tilbyder forskellige muligheder for at få hopper kåret i forbundet, et af de tilbud er stationsafprøvning, hvor hoppen er til afprøvning en måned

 

Stationsafprøvningen af hopper varer en måned. I løbet af perioden rides hopperne ca 20-25 gange af træningslederens ansatte. Dansk Varmblod har lavet aftale med de erfrane træningsledere berider Karin Nissen og berider Torben Frandsen. Træningsleder bedømmer undervejs hoppernes ridelighed, samt evner i dressur- eller springdisciplinen. På afprøvningens sidste dag bedømmes hopperne endvidere af Dansk Varmblods to dommere. Stationsafprøvningen er dels en rideprøve, og dels en mulighed for at få hoppen kåret. Hopper, der går stationsafprøvning har også mulighed for at blive udtaget til KRAFFT Eliteskue. 

 

Fordele ved stationsafprøvning

En stor fordel er, at hoppen afprøves der, hvor hun er blevet trænet. Det mindsker stress fra et nyt miljø, ligesom hoppen ikke skal transporteres inden afprøvningen. Hoppen får, som til sadelkåring, karakterer af dommerne på afslutningsdagen. Men derudover giver træningsleder også karakterer for det daglige arbejde. I praksis betyder det, at selve afprøvningsdagen ikke er helt så afgørende for resultatet, idet træningslederen har obserberet hoppen gennem en måneds træning og givet sine karakterer på baggrund af de observationer. De karakterer tæller knap 50% af det samlede resultat.

 

Først til mølle

Ønsker du at hoppen skal gå stationsafprøvning, er der begrænsede pladser i hhv. Tørring og Frederikssund, og tilmeldingen foregår efter ”først-til-mølle” princippet.

Alle hopper skal være redet min. 1 måned før indsyningen. Det gælder også de 3-årige hopper, som tidligere blot skulle være trense- og sadelvante. Erfaringerne har nemlig vist, at det kan være svært for de utilredne hopper at honorere kravene. Til stationsafprøvningen rides hopperne ca. 20-25 gange. Hvis de ikke er optimalt klargjorte, kræver det typisk længere tid at gøre dem ridbare. Hvis man ikke selv har mulighed for at forberede og tilride hoppen, kan der laves en aftale med træningslederen om, at hoppen kommer ind en måneds tid før indsyningen (på ejers regning).

Det er meget vigtigt, at hoppen 2-3 uger inden indsyningen får tjekket tænder. Ofte opleves desværre mundproblemer hos stationsafprøvningshopperne, hvilket som regel skyldes tandproblemer. Hvis tænderne skal ordnes undervejs i forløbet og hoppen herefter skal have et par fridag, kan det være svært at få den klar til afslutningen.

 Det er også vigtigt, at hoppen er i optimal foderstand, dvs. hverken for tyk eller tynd. Er hoppen for tynd, vil den ofte tabe sig yderligere i forløbet, når træningen intensiveres. Sådan en hest risikerer let at blive øm, da den ikke har noget at bygge muskler af. Desuden giver det heller ikke det optimale indtryk af hoppen, når dommerne skal bedømme eksteriøret.

 Hvis hoppen indsynes i sommerperioden, er det vigtigt, at den ikke kommer direkte fra græs. Den skal ca. 1 måned før indsyningen tildeles lidt kraftfoder, både for at opbygge huld og kondition, men også for at undgå kolik ved et pludseligt foderskrifte fra græs til kraftfoder.

 

Sådan foregår stationsafprøvning

SPRINGHOPPER: Løsspringes 4-5 gange i perioden og rides de andre hverdage. Ved afslutningen skal alle hopperne, der også skal kåres samme dag til signalementstjek og måling, på fast bund, hvorefter de løsspringes. Senere går de gangarter under daglig rytter. (NB: det er udelukkende i Tørring, at der afprøves springhopper.)

 

DRESSURHOPPER: Rides hver hverdag. Ved afslutningen skal alle hopper, der også skal kåres samme dag til signalementstjek, måling og på fast bund. Senere går de gangarter under daglig rytter.

Umiddelbart efter bedømmelsen under rytter er afsluttet vil dommerne oplyse karakteristik og kåringsgrad samt oplyse om hoppen er bestået/ej bestået. De bedste udtages til en afsluttende finale, hvor de mønstres i skridt og trav. Kåringsresultatet sendes til ejer på mail og kan også ses i Hestdatabasen.

 Ved bestået prøve jfr. regler for stationsafprøvning tildeles hoppen et R til kåringsgraden. Er hoppen tilmeldt inkl. kåring, men består hoppen ikke rideprøvedelen, får hun en kåringsgrad uden R.

Udgår hoppen undervejs pga. halthed eller af anden grund, kan man i samråd med træningsleder lade hoppen blive og få den eksteriørkåret i forbindelse med afslutningen, hvis dette skønnes formålstjenligt.

I samarbejde med berider Torben Frandsen har vi fastsat følgende dato for stationsafprøvning på Tørring Ridecenter 2025:

 Tørring Ridecenter
 
27. maj - 25. juni 2025

 I samarbejde med berider Karin Nissen har vi fastsat følgende dato for stationsafprøvning i Frederiksværk Rideklub 2025:

 Frederiksværk Ridecenter
 
08. juli – 05. august 2025

Små ændringer kan forekomme.

 

Kataloger med tidsplaner vil være at finde på hjemmesiden.

Find den elektroniske tilmelding og se mere om stationsafprøvning på www.varmblod.dk

Ring og hør, om der stadig er nogle pladser ledige, hvis du er interesseret. Som altid tilmeldes og betales der til Dansk Varmblods sekretariat - prisen er kr. 10.875,- inkl. moms for opstaldning, ridning og prøve. 

Læs mere om stationsafprøvning og hoppekåring: Hvad er en hoppekåring

 

 

Hold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram