UVM-udtagelse: Det vil dommerne se
Fra onsdag den 21. til lørdag den 24. maj er der udtagelse til bruttotruppen til UVM i dressur ved DM-stævnet i Randbøl, og berider Jens Holm Kristensen fortæller her, hvad dommerne vil se efter
Banen er klar til at byde ryttere/heste, dommere og tilskuere velkommen til Randbøl Dressage Academy og UVM udtagelse. Foto: Dansk Varmblod
Der ventes et stort antal heste til UVM-udtagelse de kommende dage i forbindelse med DM-stævnet hos Randbøl Dressage Academy. Udtagelsen er den første af to, hvor Dansk Varmblods dommere de kommende dage vil udpege et antal heste til en bruttotrup, hvorefter den endelige udtagelse til UVM i Verden finder sted på Vilhelmsborg i starten af juli.
Det er dommerne Birthe Lyder Nielsen, Gunilla Nyman og berider Jens Holm Kristensen, som får fornøjelsen af at vurdere de mange deltagere. Der er tilmeldt 25 femårs heste, 22 seksårs heste og 22 syvårs heste. I praksis betyder det, at bedømmelserne starter på bane 2 onsdag kl. 15.00 med de 6-årige heste. Torsdag fra kl. 9 bedømmes de 5-årige heste, mens de 6-årige heste rider anden gang for dommerne kl. 14.10.
Fredag er det de 5-årige heste, som åbner dagen kl. 9.00 mens de 7-årige heste skal bedømmes første gang kl. 14.10, og de kommer igen til bedømmelse lørdag morgen fra kl. 8.00.
Berider Jens Holm Kristensen vil knytte en kommentar til hvert ridt. Det vil man kunne høre over højttaleranlægget, men der gives ikke officielle karakterer for de enkelte ridt.
UVM-dommere fra højre: Birthe Lyder Nielsen, Gunilla Nyman og Jens Holm Kristensen. Foto: Ridehesten.com
Hvad er det dommerne vil se?
Hvad er det så dommerne vil have fokus på, når rytterne rider de alderssvarende, indledende FEI-programmer i Randbøl?
Jens Holm Kristensen fortæller: - Som udgangspunkt søger vi heste med tre, taktrene gangarter. Samtidig skal hestene være uddannet i henhold til træningsskalaen. Er der takt og rytme, er hesten ligudrettet, sporer den, tager den samlingen og lader sig regulere, for blot at nævne noget.
Noget som er vigtigt at have med, er også harmonien mellem hest og rytter. Nu er harmonikarakteren indført i alle årgange i championatet. Og selvom der ikke gives en harmonikarakter ved UVM, så er netop harmonien helt bærende i den gode præsentation på banen. Derfor vil dommerne også have fokus på dette, når de skal sammensætte bruttotruppen.
- Vi skal kunne se, at hesten er regulerbar, at den kan strække sig ud og følge tøjlen samtidig med den, holder kontakten til rytterens hånd.
Det er hestens ridemæssige uddannelse, som Jens holder fokus på i vurderingen af de enkelte heste, mens Birthe Lyder og Gunilla Nyman også har fokus på, hvordan programmet bliver udført. Bliver der redet præcist, kan hestene udføre de forlangte øvelser? Men, understreger Jens, så er dommernes opgave ikke at være fejlfindere. På dette, tidlige tidspunkt, vil fejl i programmet, udfordringer ved enkelte øvelser ikke pr. automatik betyde, at hesten ikke vil kunne være en del af bruttotruppen.
- Det er starten af sæsonen, og det er svære programmer på nuværende, tidlige tidspunkt, fortsætter Jens. UVM finder sted i Verden fra den 6. – 10. august, og det betyder, at rytterne vil have godt to måneder til at finpudse de øvelser, der traditionelt er udfordringer med, som enkelt changementer (6-års heste) og changementsserier for de 7-årige hestes vedkommende.
- Der kan sagtens smutte et changement uden det vil betyde, den er ude af bruttotruppen, hvis den elles viser forståelse for øvelsen. Naturligvis er det en fordel, hvis man kan lave changementerne forholdsvis ukomplicerede. Og for de 7-årige hestes vedkommende, skal enkeltchangementerne være sikre, så kan der godt ske fejl i serierne, uden det, ved denne udtagelse, får betydning. De 7-årige heste skal også vise pirouettearbejde, og her skal vi kunne se tendens, hvor hesten kan samle sig, holde sig på bagparten, holde balancen og rytmen, og så gør det mindre, hvis pirouetten er lidt for stor.
- Vi sigter efter heste, som går i balance, med god takt og rytme, med en brugbar galop- og travbevægelse, som rytteren kan bruge i den videre uddannelse. Og skridten skal være taktfast med en passende overtrædning.
- Vi forventer ikke at se heste, som går perfekt, fejlfrit rundt på banen. Vi kan også vurdere, om hestens form kan udvikles og forbedres med mere styrke frem mod UVM.
- Til rytterne vil jeg sige: det vigtigste er, at I får vist hestens kvaliteter, så godt, som det nu er muligt på nuværende tidspunkt. Vi vil se heste, som udstråler, at de kan løfte opgaven uden at blive presset til det. Vi skal se heste med evner og lyst til at vise øvelserne i de programmer, de nu skal vise de næste dage i Randbøl.
- Vi kan sagtens gå på kompromis med nogle fejl i programmerne, hvis hestens grundlæggende kvalitet er ekstraordinær. Det gælder altså ikke om at ”tælle fejl”, men at finde de heste til bruttotruppen, som vi mener, har potentiale til at gøre det godt ved UVM.
Jens fortæller også, at han forventer, de udpeger en større bruttotrup, så de er sikre på, at der er heste nok at vælge imellem ved den endelige udtagelse på Vilhelmsborg. Heste kan blive solgt eller skadet, og dermed ikke være i spil til en plads ved UVM, og dommerne vil gerne have en større gruppe, de kan vælge imellem, når den endelige udtagelse finder sted.
Der er mange forskellige elementer, som har indflydelse på, hvem der skal repræsentere Dansk Varmblod ved UVM. Dommerne er også i kontakt med de teknisk delegerede på opvarmningen, hvis der er noget, som dommerne bør vide i forhold til, hvordan hesten er blevet opvarmet inden den kommer på banen til bedømmelse.
Se start- og resultatlister
Harmonikarakteren i DRF’s championatsprogrammerFølgende kriterier ligger til grund for dommernes vurdering af harmonikarakteren: • Harmonien mellem hest og rytter vil altid have indflydelse på det samlede indtryk. • Alt i dressur hænger sammen, og derfor har harmoni mellem hest og rytter stor indflydelse på mange aspekter af dressurpræstationen. • At der er harmoni mellem hest og rytter ses tydeligt ved, at ekvipagen som en helhed fremstår afslappet. Begge parter skal være fri for tegn på spændinger, og hesten skal være smidig, selvsikker og opmærksom på rytterens signaler. • Hesten udgør halvdelen af det harmoniske partnerskab, og selvom den måske viser vilje til at arbejde med og være opmærksom på rytterens hjælpere, er det ikke hensigtsmæssigt, hvis rytteren er ineffektiv og ude af stand til at give de rigtige signaler på rette tidspunkt. • En smuk og korrekt opstilling gør det ikke alene. Det ægte og gode partnerskab fremkommer, når rytteren med sine hjælpere er i stand til at kommunikere med hesten og har en positiv indflydelse på dens måde at bevæge sig på. • Bliver rytteren anspændt og nervøs i samarbejdet med hesten, udfordres det harmoniske partnerskab. Tegn på den anspændte rytter kan være usmidig kropsholdning, med deraf manglende evne til at følge hestens bevægelser og give klare signaler med følsomme og tydelige hjælpere, så hesten forstår og føler sig tryg i præstationsøjeblikket.
|