God debat, faglig sparring = succesfuld dommerkonference

”Fantastisk dommerkonference, hvor mange ting har været til debat. Med tid til at få tingene diskuteret i dybden.” Det var konklusionen efter weekendens dommerkonference

 Deltagerne på årets dommerkonference. Foto: Ridehesten.com

I weekenden var knap 30 dommere fra Dansk Varmblods dommerlister samlet til den årlige Dommerkonference. I år udvidet til en hel weekend på Hotel Pejsegården med tid til praktisk bedømmelse, indbudte foredragsholdere og masser af god, konstruktiv debat.

Chefdyrlæge hos Evedensia Faxe Dyrehospital Susanne Albæk Kolding har forsket i tidlig ibrugtagning af heste, og hun var indbudt til årets dommerkonference for at videreformidle informationer og forskning omkring emnet.

Herefter kom Dansk Varmblods formand Jan Pedersen med et indlæg om det arbejde, som pågår i gruppen Forum for Hestevelfærd. Her arbejder man lige nu på at komme med en udtalelser/et svar til Det Dyretiske Råd og deres udtalelse om brug af heste til sport.

Dressurdommerne var samlet til praktisk bedømmelse hos Kohlschmidt Dressage. Foto: privat

Efter uddybende spørgsmål og debatter blev dommerne disciplinopdelt, hvor dommerne på forbundets liste over springdommere kørte til Bækgaarden ved Kim Kristensen, mens dressurdommerne satte kurs mod Kolhschmidt Dressage. Her blev det teoretiske afløst af bedømmelse i praksis af heste under rytter.

Vel tilbage i varmen på Pejsegården blev spring- og dressurbedømmelserne evalueret og debatteret, hvorefter der blev tid til at fokusere på det sociale. Når dommerne dømmer til kåringsarrangementerne er det sjældent tid til at fokusere på meget andet end bedømmelse og samtale med udstillerne, derfor blev det i høj grad hilst velkommet, at der var mulighed for socialt, hyggeligt samvær dommerne imellem.

 

Dommeruddannelse

Der er stor enighed om, at dommeruddannelsen skal sættes mere i system, og at der er behov for, at få flere dommeraspiranter gennem systemet. Ved at indføre en mentorordning, og et mere systematisk uddannelsesforløb, er det forventet, dommerne vil blive godt klædt på til opgaven – teoretisk såvel som praktisk.

Signe Wiese fra Avlsledelsen gennemgik et forslag til dommeruddannelsen, som blev debatteret og fik stor opbakning søndag formiddag.

Dansk Varmblods fokus på hestevelfærd resulterede i, at det sidste år blev besluttet, at en Teknisk Delegeret skulle være tilstede på opvarmningsbanen, ved de arrangementer, hvor hestene bedømmes under rytter. Forbundet samarbejder med TD Pernille Winzentsen, og hun var deltager i dommerkonferencen, hvor dommerne, blandt meget andet, fik debatteret, hvordan samarbejdet mellem TD’er og dommere skulle foregå i praksis.

”Fantastisk dommerkonference, hvor mange ting har været til debat. Med tid til at få tingene diskuteret i dybden,” det var der stor enighed om blandt deltagerne.

Flere emner kom til debat, da ordet var frit søndag formiddag. Nogle forslag kan umiddelbart implementeres andre skal der arbejdes videre med, og enkelte skal godkendes i Hovedbestyrelsen.

Her på sitet vil vi orientere om evt. ændringer, når de er gennemarbejdet og vedtaget.

Springdommerne var samlet på Bækgaarden. Foto: privat

Hold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram