Nye redskaber til avlsarbejdet 
– Dansk Varmblod lancerer nye lineære indekstal og et nyt præstationsindeks

Indekstallene udtrykker hingstenes forventede avlsværdi. Når heste bedømmes til diverse arrangementer, er en del af det dommerne ser forårsaget af forskellige miljøpåvirkninger, så som rytterens evner samt fodring og management. Disse miljøpåvirkninger nedarves ikke til næste generation, og det kan der kompenseres for i indekstallene.

De nye lineære indekstal angiver, hvilke eksteriørmæssige egenskaber hingsten videregiver, f.eks. om den avler højtstillet eller lavstammet eller om den videregiver en kort eller lang overlinje. Et lineært indeks mellem 80 og 120 angiver, at hingsten videregiver egenskaber svarende til Dansk Varmblods gennemsnitlige kvalitet. Er indeks under 80 eller over 120 videregiver hingsten egenskaber, der er markant anderledes end gennemsnittet, f.eks. bløde koder. De lineære indeks offentligøres først, når hingsten har min. 5 lineært bedømte afkom.

Det nye præstationsindeks udtrykker hvor god en præstation indenfor dressur eller springning, hingsten videregiver i forhold til de øvrige i DV’s population. Præstationsindekset samler DRF's konkurrenceresultater med informationer fra sadelkåring, stationsafprøvning og egnethedstest samt eksteriørkarakterer. Desuden inddrages de genetiske sammenhænge, hvilket bidrager til en mere sikker indeksberegning. F.eks. er der fundet høje genetiske sammenhænge mellem højt sadelkåringsresultat som 3-års og senere gode konkurrenceresultater. Denne viden kan i indeksberegningen benyttes til at estimere, hvor godt en avlshoppe der kun har gået sadelkåring ville have klaret sig, hvis den også havde gået konkurrence. Et præstationsindeks på 100 angiver den gennemsnitlige kvalitet i Dansk Varmblod. Er præstationsindekset under 100 er hingstens avlsevner dårligere end gennemsnittet, og den kan derfor ikke bidrage med avlsfremgang. Er præstationsindekset derimod over 140, er hingstens avlsevner blandt de 2,5 % bedste og derfor meget værdifuld for avlen. Præstationsindekset offentligøres først, når en hingst har mindst 10 bedømte afkom.

Her findes rangerede lister over præstationsindeks indenfor springning og dressur: TRYK HER
Her findes også en oversigt over hvilke DV-kårede dressur- og springhingste, der har lineære indekstal i Hestedatabasen

Husk at alle medlemmer af DV har gratis adgang: TRYK HERHold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram